Nick Molnar 2015 senesinde ailesiyle yaşıyor ve internet üzerinden takı satışı yapıyordu. 250 dolardan 10,000 dolar aralığında ürün çeşitliliği ve sonrasında salgında aklına bir fikir geldi ve yalnızca 30 yaşında onu en zenginler listesine girdi. Molnar, müşterilerin alışverişlerinin maliyetini normal, faizsiz taksitlerle taksitlendirmesine imkan veren bir "şimdi al, sonra öde" ödeme platformu olan Afterpay'in kurucu ortağı ve CEO'su. Peki Nick Molnar, genç yaşında nasıl milyarder oldu? İşte inanılmaz başarı öyküsü...
Molnar o öyle bir başarı elde etti ki, eBay'de Avusturalya'nın en iyi satıcısı oldu. Molnar günde binlerce paketi sahiplerine ulaştırma üzere kargoluyor.
Salgın dönemi ödemeler işini zorlaştırırken, artan hisse fiyatı onu milyarder yaptı. Molnar, CNBC Make It'e, "Olanları gerçekten sindiremezsiniz çünkü çok şey çok hızlı gerçekleşti" diye konuştu.
Nick Molnar, kullanıcıların alışverişlerinin maliyetini normal, faizsiz taksitler ile kademelendirmesine imkan sunan bir "şimdi al, sonra öde" ödeme platformu Afterpay'in hem kurucu ortağı hem CEO'luğunu yapıyor.
2015 yılında kendisinden 19 yaş büyük bir yatırım bankacısı olan Anthony Eisen'la karşılaştı. Molnar ve Eisen beaber Afterpay'i kurdu. Afterpay, ABD, Avusturalya, Yeni Zelanda, İngiltere ve Kanada'dan yapılan ufak bütçeli alışverişlerde, tüketicinin 6 haftada, faizsiz 4 taksit ile ödeme yapma imkanını sunan online bir hizmet.
Bugün 30 yaşında olan Nick Molnar, "2008 krizini yaşamış biriyim ve krediden nakde geçişi gördüm" ifadelerini kullandı. Molnar'ın jenerasyonundaki kredi kartı olmayan ya da kredi kartlarındaki yüksek faizlerden çekinen, alış verişlerinde bu yeni ödeme yöntemini kolayca kabullendi.
2016'da halka açılan Afterpay'in hisseleri hemen hemen 10 kat arttı. 2. çeyrekte 3,8 milyar dolarlık para transferi yapıldı. Bu rakam 2015'in aynı dönemine kıyasla yüzde 127'lik bir artışa işaret etti. Bu sene de hisseleri % 1300 yükseldi ve kullanıcısını iki katına çıkardı.
Sydney Üniversitesi'nde ticaret öğrencisi olan Nick Molnar, gençlerin alış veriş alışkanlıklarının değiştiğini gördü. Gençler, kredi kartları benzeri geleneksel finansal ürünlere kuşkuyla baktı ve bu durum da borçların hızla yükselmesine yol açabilir.
Bu sebepten Molnar ile Eisen, ertelenmiş ödemelerle ilgili müşterileri geri ödemeler için ücretlendirmektense satışlar için perakendecilerden ücret alacak yeni, Y kuşağı dostu bir seçenek bulmayı tercih etti.
Mart'ta, Afterpay'in hisselerinde görülen gerilemenin ardından, e-ticarete alışık olan ve kredi kartlarını pek sevmeyen y kuşağı, firmanın hisselerini rekor düzeylerde arttırdı. Firmanın hisselerinin değeri sadece altı ayda iki katına çıktı.
Molnar durumla ilgili açıklamasında, "Geleneksel finans alanı dediğim yerde, gelirin büyük çoğunluğu perakendeciden değil tüketiciden geliyordu. Ve bizim düşünce sürecimiz şuydu: Bunu nasıl tamamen tersine çevirirsiniz? " ifadelerini kullandı.