Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin İlk Büyük Boyutlu Ekipmanı İnşaat Sahasına Ulaştı

Akkuyu Nükleer Güç Santralinin inşaatı devam eden 1 nolu ünitesinin ilk büyük boyutlu ekipmanı sahaya getirildi. Türkiye’nin ilk nükleer santrali için imal edilen "Kor tutucu", radyoaktif maddelerin çevreye salınmasını engelliyor

29.07.2019-16:10 - (Son Güncelleme: 29.07.2019-16:04) Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin İlk Büyük Boyutlu Ekipmanı İnşaat Sahasına Ulaştı
Nükleer güvenliğin en önemli ekipmanlarından biri olan 'kor tutucu', geçen günlerde çıktığı yolculuğunu tamamladı. 1 No’lu ünitenin ilk büyük boyutlu ekipmanı olan kor tutucu, Akkuyu NGS inşaat sahasına getirildi.

Nükleer yakıtların içinde olduğu reaktör kabının altına yerleştirilecek olan bu ekipman, 150 ton ağırlığında ve yüksek sıcaklıklara dayanıklı çelikten yapılmış koni şeklinde bir tank. Kor tutucu, 3+ nesil reaktörlü nükleer santrallere özgü pasif güvenlik sistemlerinin önemli ekipmanlarından biri olarak kullanılıyor.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Atom Enerjisi Kuruluşu Rosatom Genel Müdürü Aleksei Lihaçev ile Akkuyu NGS sahasında görüşme düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ekipmanın nükleer güvenlik için çok önemli olduğunu söyleyerek, "Önemli ekipmanlardan bir tanesinin sahaya intikalini görmüş olduk. Buna 'Core catcher (kor tutucu)' deniliyor. Kor tutucu, Akkuyu NGS gibi 3’ncü nesil santraller için tasarlanan ve nükleer güvenliği artıran bir ekipman. Bu yıl içerisinde montajı bitmiş olacak" ifadesinde bulunmuştu.

Türkiye’nin ilk nükleer santrali için imal edilen Kor tutucu, bu tür ekipmanların üretiminde uzmanlaşmış Tyajmash A.Ş. firmasının tesislerinde yapıldı. Firmanın halihazırda ürettiği kor tutucuları Çin, Bangladeş, ve Hindistan gibi ülkelerde de kullanılıyor.

Kor tutucu ekipmanının kurulacağı 1 Nolu güç ünitesinin inşaatı hakkındaki  çalışmalar, öngörülen takvime göre sürüyor. Kor tutucunun montajının yapılacağı alanın hazırlanması çalışmaları devam ediyor. İnşaatın tüm aşamaları, gerek bağımsız yapı denetim kuruluşları tarafından, gerek Nükleer Düzenleme Kurumu tarafından detaylı bir şekilde denetleniyor.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağıya kaydırın.

 


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal