Akdeniz sahillerinde neler oluyor? Kıyıya vuran cesetlerde yeni gelişme: Seri katil mi? Göçmen teknesi mi?

Antalya'nın Alanya, Manavgat ve Serik sahillerinde son bir hafta içinde bulunan ceset sayısı bugün bir kadın cesedinin daha bulunmasıyla birlikte 9'a yükseldi. Çarşamba günü Alanya ve Manavgat sahillerinde bir çocuk ve bir yetişkin cesedinin bulunmasının ardından dün Manavgat'ta 2 erkek, Serik'te ise 1 kadın cesedi bulunmuştu.

23.01.2024-10:33 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-16:32) Akdeniz sahillerinde neler oluyor? Kıyıya vuran cesetlerde yeni gelişme: Seri katil mi? Göçmen teknesi mi?

Antalya'nın Manavgat ilçesinde devam eden başsız ceset bulmacası, 17 Ocak Çarşamba sabahı yapılan başsız ceset ihbarıyla bir kez daha gündeme geldi. Çenger Mahallesi'nde sahile vuran cesedin kime ait olduğunun tespiti için başlatılan çalışmalar devam ederken, 20 Ocak'ta Denizkent Mahallesi'nde yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta cinsiyeti belirlenemeyen yeni bir ceset daha sahile vurdu.Serik ilçesinde ise Kadriye Mahallesi sahilinde bulunan altıncı cesedin, 14 gün önce kaybolan üniversite öğrencisi Merve Şevval Elmas'a (18) ait olma ihtimali üzerine yetkililer, ailesinden DNA örneği aldı. Jandarma ve Sahil Güvenlik birimlerinin kırmızı alarm durumunda bulunduğu bölgede, Serik, Manavgat ve Alanya sahillerini kapsayan 73 kilometrelik mesafede dört günde beş ceset ortaya çıkmıştı. Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamada, kaybolan üniversite öğrencisi Merve Şevval Elmas'a ait olduğu değerlendirilen cesedin kimliğinin belirlendiğini açıkladı. DNA tespiti için gelen baba Osman Elmas ise gözyaşlarını tutamayarak, “Maalesef ciğerparem hakkın rahmetine kavuştu.” dedi.

Suriye iddiası…

Antalya sahillerinde son günlerde birbiri ardına bulunan cansız bedenlerin sayısı 9’a yükseldi. Serik ilçesi Kadriye Mahallesi'nde bir otelin sahilinde bulunan iki cesetle birlikte, yetkililer olayı aydınlatmak için soruşturmayı derinleştiriyor. Polis ekipleri ve savcılık incelemelerinin ardından cesetler, Antalya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Şu ana kadar tespit edilen cesetlere ait kimlikler ve ölüm nedeniyle ilgili net bilgiler bulunmazken, olayın detaylı bir şekilde incelendiği ifade ediliyor. Valilik, sahil güvenlik, jandarma ve polis ekipleri, bölgedeki otel ve işletmelerle işbirliği içinde olayın çözümü için çalışmalarını sürdürüyor. Cansız bedenlere ait ayakkabı ve kıyafetlerin Suriye menşeli olduğu iddiası, soruşturmanın seyrini değiştirebilecek önemli bir detay olarak değerlendiriliyor.

Muğla sahilinde de bir ceset bulundu

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Ekincik koyunda, balık avlamak amacıyla denize giren bir kişi, Ekincik koyunda saat 02.00 sıralarında karaya vurmuş kadın cesedi ile karşılaştı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen Sahil Güvenlik ve jandarma ekipleri, dalgıçlar aracılığıyla sudan çıkardıkları cesedi Muğla Adli Tıp Kurumu Morgu'na gönderdi. Otopsi yapılacak cesedin, kimliğinin belirlenmesi için çalışmalar sürdürülüyor.

Valilikten açıklama

Antalya Valiliği yetkilileri, 11 Aralık 2023'te Lübnan ile Suriye arasında Kıbrıs'a gitmek üzere hareket eden bir teknenin kaybolduğunu açıklayarak “Son bir haftalık meteorolojik kayıtlar incelendiğinde, hâkim rüzgârın güney ve dalganın güney doğu yönünden geldiği tespit edilmiş olup, muhtemel teknenin batması sonucunda bahse konu cansız bedenlerin akıntı, rüzgâr ve dalga sebebiyle ilimizin kıyı hatlarına sürüklenebileceği ihtimali değerlendirilmektedir.” dedi.

Antalya Valisi Hulusi Şahin, yaptığı açıklamada Adli Tıp Kurumu'ndan kesin sonuç alınamamış olsa da, sahile vuran cesetlerden çıkan ayakkabı ve kıyafetlerin üretim yerinin Suriye olduğunu belirtti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise bir cesedin Merve Şevval Elmas'a ait olabileceğini ifade ederek “Adli Tıp Kurumu’ndan kesin sonuç gelmedi ancak cesetlerin 7’isinden çıkan ayakkabı ve kıyafetlerin üretim yerinin Suriye olduğu tespit edildi. Yani ortada büyük bir trajedi var. Başka ülke ve illerimizde de bazı cesetlerin kıyıya vurduğu bilgisini aldık” dedi.  Ayrıca, diğer cesetlerin göçmen teknesindeki kişilere, Muğla'da kaybolan 3 düzensiz göçmenden birine ait olabileceği değerlendiriliyor.

Göçmenlere mi ait?

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Sosyal Medya üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Antalya'nın sahilinde bulunan cansız bedenlerden birinin Merve Şevval Elmas'a ait olduğunun değerlendirildiğini belirttiler. Diğer cesetlerin ise Akdeniz'de batan 90 kişilik göçmen teknesindeki yolculara ait olabileceği ve Muğla'da kaybolan 3 düzensiz göçmenden birine ait olma ihtimali üzerinde durulduğu ifade edildi. Şükrü Sözen, “Bizim de aldığımız bilgi bu cesetlerin göçmenlere ait olduğu” dedi.

Kıbrıs’da 2 ceset bulundu

Antalya sahillerine vuran cesetler ve Kıbrıs'a doğru yola çıkan mülteci teknesinin batmış olabileceği tahminleri, KKTC sahillerinde de ceset bulunan olaylara dikkat çekiyor. KKTC'de son dokuz günde iki ceset tespit edildiği bildirildi. Batan mülteci teknelerinden olduğu tahmin edilen cesetler, KKTC sahillerinde zaman zaman karşılaşılan bir durum. Genellikle Lübnan ve Suriye gibi ülkelerden, hatta Türkiye sahillerinden yola çıkan mülteci teknelerinin Kıbrıs Rum yönetimi topraklarına ulaşmayı hedeflediği belirtiliyor. Geçtiğimiz cuma günü çürümüş bir kadın cesedinin KKTC'nin güney sahillerinde bulunması, Antalya'daki olaylarla bağlantısını zayıflatabilir. Konuyla ilgili araştırmalar ve incelemeler devam ediyor.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal