Akciğer sağlığı için tüketilmesi gereken 10 besin grubunu açıklayan Diyetisyen Hande Güngör konu ile ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
Akciğer sağlığı hakkında bilgi veren Güngör şunları kaydetti: "Gıdaların vücutta yakıta dönüştürülmesi sürecine metabolizma denir. Oksijenle beraber işlenen gıdaların doğru metabolize olması için sağlıklı solunum sistemine ihtiyacı vardır. Sağlıklı ve çeşitli seçilen besinler ile oluşturulan dengeli bir beslenme planı sağlıklı nefes almayı ve akciğer sağlığını korumayı destekler. Karbonhidratlar metabolize olurken daha çok, yağlar ise daha az karbondioksit üretirler. Bu sebeple solunum sıkıntısı yaşayan bireylerin daha düşük karbonhidratlı ve daha yüksek yağlı diyet uygulamaları daha rahat nefes almalarını sağlar. Akciğer sağlığını korumak için, taze meyve sebze tüketimi, antioksidanlardan zengin vitamin-mineral alımı, yeterince sıvı tüketimi ile ideal kilonun korunması önemlidir."
Akciğer sağlığı için lif bakımından zengin olan besinlerin tüketilmesini öneren Güngör, ‘’ Arpa, yulaf ve mercimek gibi gıdalar, B vitamini, magnezyum, selenyum ihtiva eder. Bu gıdalar akciğer sağlığını destekler’’ dedi.
Kuruyemişlerin de akciğer sağlığı için önemli olduğunu aktaran başarılı diyetisyen, ''Özellikle selenyumun en zengin kaynaklarından olan brezilya cevizi, yüksek antioksidan içeriğiyle solunum ve bağışıklık fonksiyonlarını iyileştirici etki gösterdiği bilinmektedir'' diye aktardı.
Antioksidan yönünden zengin vitaminler ve mineraller, yüksek antioksidan etki gösteren C ve E vitaminin yeterli alımı akciğer fonksiyonunu desteklemektedir.
Taze sebzelerin yüksek lif ve flavanoid içeriği sayesinde akciğer fonksiyonunu iyileştirdiğini söyleyen uzman isim, pancar, biber, kabak, domates, kırmızı lahana, pazı gibi sebzelerin KOAH ve akciğer kanseri riskini azalttığı belirtti.
Akciğer sağlığını koruyan Omega-3 kaynağı besinler; deniz somonu, hamsi, sardalya.
Güngör, taze meyvelerin özellikle de elma, yaban mersini gibi yüksek antosiyanin ile akciğerlerin oksidatif hasardan korunmasına katkı sunduğunu aktardı.
Yoğurt, kalsiyum, fosfor ve selenyum açısından zengin olmasından dolayı KOAH riskini azaltmaktadır.
Fonksiyonel gıdalar hakkında konuşan Güngör, ''Yüksek antioksidan, antiinflamatuar içerikleri ile zerdeçal, yeşil çay, kahve ve kakao gibi gıdalar damar sağlığına katkıda bulunarak akciğer fonksiyonları üzerinde olumlu etki gösterir'' diyerek fonksiyonel gıdaların önemini vurguladı.
Güngör, zeytinyağının, yüksek polifenol içeriğiyle akciğer fonksiyonlarının bozulması ile ortaya çıkan solunum hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu aktardı.
Suyun akciğerler için öneminden bahseden Hande Güngör, ''Su, akciğer fonksiyonlarının sürdürülmesi için önemli bileşenlerden olan mukus yapısının korunması için yeterli miktarda su gerekir. Kilo başına 30-33 miligram su tüketimi bireyin günlük sıvı ihtiyacını karşılamasını sağlar. İdeal kiloyu koruyarak dengeli ve yeterli bir beslenme planı uygulayan bireylerin hastalık riski azalır, enfeksiyonlara karşı direnci artar, bağışıklık sistemi güçlenir'' diyerek açıklamasını sonlandırdı.