Henüz okula başlamadan trilyonları sayan ve ailesi tarafından üstün zekalı olarak görülen 7 yaşındaki Umeyr Asaf’ın, okula başlayınca tüm hayatı değişti. 7 yaşındaki çocukta değişikliği fark eden öğretmeninin, Umeyr Asaf’ı doktora yönlendirmesi üzerine gerçek ortaya çıktı.
5 yaşlarından itibaren akranlarından farklı davranışlar sergileyen, sokağa çıkmayan, yemek yemeyen ve uyumayı reddeden Umeyr Asaf, okula başlamadan trilyonları saymaya başladı. Ailesi çocuklarının üstün zekalı olduğunu ve bu yüzden akranlarından farklı davrandığını düşündü ama gerçek 7 yaşındaki Umeyr’ın okula gitmesiyle ortaya çıktı.
Okula başlayan ve uyum bozukluğu yaşayan Umeyr Asaf, rehberlik öğretmenin dikkatini çekti. Öğretmenin yönlendirmesi ile aile 7 yaşındaki oğullarıyla doktorun yolunu tuttu. Asperger sendromu olduğu anlaşılan Umeyr Asaf, tedaviye başladı.
Umeyr Asaf’a konulan teşhis sonrası aile hemen özel eğitim araştırmalarına başladı. Özel bir eğitim kurumda dersler almaya başlayan 7 yaşındaki çocuk bireysel eğitim, duyu bütünleme dersleri, doğada hayvanlarla etkileşim kurmanın ardından yaklaşık iki yılın sonunda Asaf'ın 'Asperger sendromu' tanısı yine doktorlar tarafından kaldırıldı.
Yaşadıkları sürecin oldukça zor olduğu, ilk başlarda çocuklarının neden böyle davrandıklarını anlamadıklarını ifade eden anne Elif Bekar, "Asaf evden dışarıya çıkmaz, yemek yemezdi. Kokulara çok hassastı. Tek dünyası ben ve ablası. Babasına, abisine yaklaşmazdı. Ne eve misafir kabul edebilir, ne dışarıya çıkardık. Sosyal hayatım sıfırdı. Bir odanın içinde 5 sene boyunca beraberdik. 5 sene boyunca uyku uyumadım. 'Neden uyuyorsun, uyku çok gereksiz, zamanımı boşa harcıyorsun' diyordu. 15 dakika uyuyordum. 5 yıl boyunca öyleydim. Bir odanın içinde koltuğun tepesinde bir uçtan bir uca gider gelirdi. Tüm dünyası oydu. Bir evin içine kapandım, çok ağır geldi, alışmak zorundasın, alıştım" dedi.
Çocuklarına konulan asperger sendromu sonrası özel eğitim veren kurumlar araştırdıklarını ve hayatlarını değiştiğini ifade eden Bekar, "Çok ağladım. Hala daha ağlıyorum. Büyüyecek, insanlarla iletişimi yok, nasıl bir hayatı olacak? Hep onu düşündüm. Şimdi oğlum her şeyi yapıyor. Çocukluğunu yaşayamıyordu, top bilmiyordu" şeklinde konuştu.
Çocuğunu henüz okula başlamadan önce çoklu işlemler yapabildiğini bu denenler garip davranışlarını üstün zekalı olduğu için sergilediğini düşündüklerini ifade eden Elif Bekar, "Rehber öğretmeni, 'Özel bir çocuğunuz var, bizlik değil' dedi. Onun sayesinde gittik. Aslında kızım 1.5 yaşında iken 'Bir farklılık var' dedi. Ben sadece zeki olduğunu düşünüyordum. Akıllı diye pek takılmadım. Okula gitmeden milyonlar, on milyonlar, trilyonlara kadar sayabiliyordu. Okuma yazma biliyordu. Ben, 'çok akıllı' bir çocuk diyerek buna yorumladım" ifadelerini kullandı.
Çocuklarının özel durumunu öğrendikten sonra doktor doktor gezdiklerini ve bu süreçte çok şey öğrendiğini dile getiren Bekar, "Burası olmasaydı olmazdı. En çok büyüdüğünü, delikanlılık dönemini merak ediyordum. Okula sıfır sıkıntısız başladık. 'Bir yaş daha büyüsün atlatırım' diyordum. İlk iki yıl çok doktora götürdüm. Bana denilen, '6 aylık olsun uyur, yaşına girsin düzelir.' Yaşına girdi yine bir şey yok. Baktım bu böyle olmuyor, kendimiz evin içinde bir düzen kurduk. O ne yaparsa onunla birlikte yaşamaya devam ettim. Çok sosyal biriydim, tüm hayatım bitti. Markete bile zor gidiyordum. Markete giderdik, bir şey almasını isterdim, 'Benim istediğim burada yok' deyip çıkıyordu. 'Çocuksun, bir sakız al' diyordum ama katı kuralları vardı. Çocuklarla oynamazdı, 'Onlar benim sorularıma cevap veremiyor' derdi. Yaklaşmazdı kimseye. Şimdi öyle değil. Arkadaşlarıyla oynamak için okula erken gidiyor. Benim için tarif edilemez bir duygu, tarifi yok" dedi.
Uzun bir tedavi süreci sonrası 3 ay önce kontrole gittiklerini belirten anne, 'Bırakabilirsiniz' dediler. Hem sevindim, hem üzüldüm. Tanısı kalktı. Ben bunu kabullenmiştim. Burada çok şey öğrendim. Öğretmenlerimiz sağ olsunlar birebir hepsi tek tek benimle ve Asaf'la ilgilendi. Ben evde bir problem yaşadığımda, hemen öğretmenlere söylüyordum. O problemler ortadan kalkıyordu. Hayvanları ve yeşili çok severdi. Burayı Asaf çok istedi. İlk başka okula gittim. Arabadan inince 'Burası hastaneye benziyor, ben buraya gelmem' dedi. Yine de girdik ve sorduk. Orada bana, 'Asaf'ın öğrenmesini durduracağız' dediler. Bu bana çok mantıksız geldi. Bir çocuğun öğrenmesi nasıl durdurulur. Burayı tavsiye ettiler. Daha kapıdan ilk girdik, 'Anne evet burası' dedi. Burada da aynı soruyu sordum, 'Biz bu çocuğun öğrenmesini durduramayız. Bu bizim elimizde değil. Biz ona ilave bir şeyler öğretip, topluma kazandıracağız' dediler. Şimdi gerçekten topluma kazandırıldı" şeklinde konuştu.
Geçtiğimi yıl asperger sendromu olduğunu itiraf eden Elon Musk, dünya basınında büyük yankı uyandırmıştı. Tesla ve SpaceX'in kurucusu, milyarder iş insanı Musk, sunduğu programda, "Saturday Night Live'ı sunmak bir onur, bunu kast ediyorum. Bazen bir şey söyledikten sonra bunu kastettiğimi söylemeliyim ki insanlar gerçekten ne demek istediğimi anlasınlar. Bunun nedeni, konuştuğumda her zaman birçok tonlama varyasyonumun olması ve bunun harika bir komedi olduğu söylendi bana. Bu akşam SNL'i sunan ilk Asperger'li olarak tarih yazıyorum. Ya da en azından bunu ilk itiraf eden kişi olarak" şeklinde konuşmuştu.