AİHM'den Fetullah Gülen İçin Karar!

15 Temmuz gecesi gerçekleşen darbe girişiminin elebaşı Fetullah Gülen, 2015'te şahsı ve örgütü hakkında gazetelerde yer alan haberlerle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurmuştu. AİHM başvuruyu sonuçlandırdı.

09.10.2020-10:26 - (Son Güncelleme: 09.10.2020-11:04) AİHM'den Fetullah Gülen İçin Karar!

15 Temmuz gecesi gerçekleşen darbe girişiminin elebaşı Fetullah Gülen, avukatı aracılığıyla 2015'te şahsı ve örgütü hakkında gazetelerde yer alan haberlerle ilgili tekzip taleplerinin mahkemeler tarafından reddedilmesiyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurdu.

Adil yargılanma talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran Fetullah Gülen'in bu başvurusu değerlendirildi.

AİHM, başvurunun tekzip taleplerinin mahkemeler tarafından reddedilmesiyle adil yargılanma hakkının zedelendiği iddiasına yönelik bölümünü özel hayatın korunması hakkı çerçevesinde ele aldı.

Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını da göz önünde bulu nduran AİHM, Gülen'in bahsi geçen yazılar hakkında tazminat davası açmadığına ve suç duyurusunda bulunmadığına vurgu yaptı.

TAZMİNAT VE CEZA HUKUKU YETERLİ TEMİNATI SAĞLIYOR

Türk tazminat ve ceza hukukunun başvuranın kişilik haklarını korumak için yeterli teminatı sağladığı ancak başvuranın kendisi hakkında ciddi iddialar içeren yazılarla ilgili bu yolları denemediği sonucuna ulaşan AİHM, başvurunun bu bölümünü iç hukuk yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez buldu.

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurularda verdiği kararın temelsiz olmadığı kararını ele alan AİHM, bireysel başvuruların Anayasa Mahkemesi tarafından birleştirilerek göz önünde bulundurılması ve yetersiz gerekçeler içermesi nedenleriyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği iddiasını açıkça dayanaktan yoksun buldu, başvurunun bu konudaki kısmını da reddetti.

KABUL EDİLEMEZ BULDU

Mahkemelerin tarafsız ve bağımsız olmadığı iddiasını da açıkça dayanaktan yoksun bulan AİHM, terörist başı Gülen'in, başvuruya konu süreçlerde kendisine ayrımcılık yapıldığı, etkili başvuru yolu sağlanmadığı şikayetlerini de iç hukuk yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez buldu.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal