Afyonkarahisar’da Domalan Mantarı Yöre Halkının Geçim Kaynağı

Afyonkarahisar’da bahar yağmurlarından sonra çıkan ve yüksek fiyatlardan alıcı bulan domalan mantarı yöre halkının geçim kaynağı haline geldi.

12.05.2021-17:57 - (Son Güncelleme: 12.05.2021-17:57) Afyonkarahisar’da Domalan Mantarı Yöre Halkının Geçim Kaynağı

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesindeki arazilerde bahar yağmurları sonrası bazı yörelerde ‘keme’ olarak da adlandırılan domalan mantarları, demir çubuklar ve sopalarla define arar gibi aranıyor.

Patates yumrusuna benzeyen domalan mantarı, kilogram fiyatının etten daha yüksek olması nedeniyle birçok kişinin geçim kaynağı haline geldi.

KEBAP YAPIMINDA KULLANILIYOR

Afyonkarahisar'da belirli bir süre suda ıslatıldıktan sonra kabukları ince bir şekilde soyulup dilimlenen, sade veya mevsim sebzeleriyle pişirilerek tüketilen domalanlar, bazı yörelerde ise kebap yapımında kullanılıyor.

Yöre halkından domalan toplayıcısı Özay Öz, bu mantarın Emirdağ'da geniş bir coğrafyada, bahar aylarında kendiliğinden yetiştiğini söyledi.

‘‘PROTEİN ORANI YÜKSEK BİR BESİN’‘

Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışlardan sonra arazide domalan mantarı aradıklarını dile getiren Öz, şöyle konuştu: ‘‘Görüntüsü aynı patatese benziyor. İnsan sağlığına da çok faydalı ve protein oranı yüksek bir besin. Hatta kolesterole de iyi geldiği söyleniyor. Bunu arazide her insan bulamaz. Domalan, toprakta hafif kabarır ve görünen bir otu vardır. Bunları bilen, arazide mantarı bulabilir.’‘

‘‘KİLOSU 200 İLA 300 LİRADAN SATILIYOR’‘

Domalan için ilçelerine gelen bir toptancı olduğunu aktaran Öz, ‘‘Toptancı, yöre halkının topladığı domalan mantarlarının kilosunu 80-100 lira arasında satın alıyor. Etten de pahalı aslında. Kendisinin de 200 ila 300 liradan sattığını duyduk. Bazı arkadaşlardan, Avrupa ve Arap ülkelerine de gönderenler oluyor.’‘ ifadelerini kullandı.

‘‘KEŞKE ÇOK BULSAK DA HER ÖĞÜN YESEK’‘

Yöre halkından İhsan Karyemez de domalan mantarının çok lezzetli olduğunu belirterek, ‘‘Ben arazide hem koyun güdüyorum hem de domalan topluyorum. Keşke çok çok bulsak da her öğünümüzde yesek, satsak. Şekli de aynı patatese benziyor. Soy, doğra, kızart ye. Bu kadar basit.’‘


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal