Afrika'yı Tehdit Eden Çekirge İstilası:'Çekirgeler Türkiye İçin De Risk '

Doğu Afrika’daki çekirge istilası süratle yayılırken gıda güvenliğini de riske atıyor. İstilacı çekirgeler sadece Kenya’da bir gün içerisinde 85 milyon kişiye yetecek yiyeceği tüketti. Uzmanlar istilanın ana nedenini okyanus akıntılarına bağlı olarak değişen iklim şartlarıyla ilişkilendiriyor.

30.01.2020-11:31 - (Son Güncelleme: 30.01.2020-11:22)  Afrika'yı Tehdit Eden Çekirge İstilası:'Çekirgeler Türkiye İçin De Risk '

Son zamanda artan afetler, orman yangınları, hastalıklar, sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi küresel iklimdeki büyük değişim dünyanın geleceğini de korkutuyor. Avustralya’daki orman yangınları ile sebep olduğu riskin büyüklüğü hususunda bir defa daha kendisini gösteren iklim farklılığının etki alanlarından biri de tarım faaliyetleri ile gıda güvenliği.

Doğu Afrika’da 2 aydır gerçekleşen çekirge saldırısında da en sebep olarak iklim değişikliği olduğu söyleniyor. Buna göre Hint Okyanusu’ndaki sıcak ve soğuk su akışı farklılığından meydana gelen akıntı kutuplaşması (Indian Ocean Dipole, IOD) hem Afrika’daki iklim mevzularını hem de Avustralya’daki iklim koşullarını etkileyen en önemli etken olarak işaret ediliyor.

MUADİLİNE RASTLANMADI

Bu farklılığın tetiklediği ve Somali, Kenya ve Etiyopya benzeri ülkeleri etkisi altına alan çekirge istilası Afrika Boynuzu olarak belirtilen bölgedeki tüm gıda güvenliğini tehlikeye atıyor. Şöyle ki Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) göre şuana dek ‘benzeri görülmemiş bir tehdit’ olarak tanımlanan istila kapsamında günde 150 kilometre yoğun yayılım oluşturam istilacı çekirgeler yalnızca Kenya’da bir günde 85 milyon kişiye yetecek kadar besini tüketti.

FAO’nun bildirgesine göre bu istila dünyada yaklaşık 800 milyon insanın geçim kaynaklarına hasar verme tehlikesi taşıyor. Uzmanlar istilayıkesmek için ‘çekirgeleri yiyin’ önerilerde bulunmuştu. Gerçekleşen salgın, Afrika Boynuzu’nda son 25 yılda, Kenya için ise son 70 yılda yaşananların en tehlikesi olarak görülüyor.

TÜRKİYE TEHLİKE ALTINDA

Uzmanlara göre çekirge istilası küresel ısınmanın tesirini yaşandığı Türkiye için de büyük tehlike meydana getiriyor. Yakın zamanda ani hava değişimlerine bağlı olarak Şanlıurfa başta olmak üzere çok sayıda bölgede yaşanan çekirge istilaları sonucunda tarım ürünleri zarar almış ve Türkiye’nin büyük kısmına yollnan gıda ürünlerinin fiyatlarında da değişimler gerçekleşmişti. Geçmişte yaşanan çok sayıda çekirge istilası sonucunca bölgesel kıtlıklar gerçekleşmişti.

ÇEKİRGE İSTİLASI RİSKİNDE ÜLKELER

Hindistan, İran, S. Arabistan, Pakistan, Umman, Uganda, G.Sudan

SALGININ ÇOĞALMASI BEKLENİYOR

FAO Kıdemli Salgın Tahmin Sorumlusu Keith Cressman,mevzu ile ilgili olarak şunları dile getirdi:

 

“Çölde yaşayan çekirgelerin doğaya adaptasyonu, bu türün popülasyonu ve göç hareketleri üzerinde hava koşulları ve çevresel etmenlerin etkisini artırıyor. Tarihsel olarak, Hint Okyanusu’nda oluşarak Arap Yarımadası ve Afrika Boynuzu’nda yağışa dönüşen siklonlar çöldeki çekirge istilası felaketine yol açtı. Son birkaç yıldır, yaz döneminin başında ve sonunda meydana gelen siklonların sıklığında önemli artış yaşanıyor. Örneğin, çoğu yıl yalnızca bir ya da iki kez meydana gelen siklon sıklığı, 2019 yılında 8'e çıktı. Etiyopya, Somali ve Kenya’yı içeren Afrika Boynuzu’nda, ölçeği ve sayısı oldukça yüksek olan çöl çekirgesi istilasına 2018’de gerçekleşen 3 adet ve 2019’da gerçekleşen 2 adet siklon etkili oldu. Bu eğilimin devam etmesi durumunda, Afrika Boynuzu’nda ortaya çıkan çöl çekirge istilalarının artması bekleniyor.”

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal