Afrika Fatihi Cumhurbaşkanı Erdoğan!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

08.09.2021-14:58 - (Son Güncelleme: 08.09.2021-14:58) Afrika Fatihi Cumhurbaşkanı Erdoğan!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi ile ortak olarak düzenlediği basın toplantısında Türkiye ile Afrika ilişkisinin temelinde kardeşlik bulunduğu vurguladı.

Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi'ye Cumhurbaşkanı Erdoğan resmi törenle karşılama yaptı. Bununla birlikte Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile heyetler arası görüşme de yaptı. Görüşmeler sonrası iki lider ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

AFRİKA İLE İLİŞKİMİZİN TEMELİ KARDEŞLİKTİR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı basın açıklamasında, ‘Afrika'nın daha iyi bir kıta vizyonunu paylaşıyoruz. Kıtanın sorunlarına en gerçekçi çözümlerin yine Afrikalı kardeşlerimiz tarafından bulunacağına inanıyoruz. Afrika'yla ilişkilerimizin özü samimiyettir, kardeşliktir, dayanışmadır.’ İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Kabil Havalimanı'nın işletilmesi konusunda bir sorulduğunda ise, ‘Süreci dikkatle takip ediyoruz. Geldiğimiz noktada o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok.’ İfadelerini kullandı.

KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ İLE TÜRKİYE ARASINDA 3 ANLAŞMA İMZALANDI

İki liderin ortak olarak düzenlediği basın açıklamasından önce ülkeler arasına üç anlaşma imzalandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Christophe Lutundula Apala Pen'apala , ‘Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşması’nı imzaladı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Chrıstophe Lutundula Apala Pen'apala, ‘Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması’nı imzaladı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Turizm Bakanı Nsımba Matondo Moderot, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kongo Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması Taslağı’nı imzaladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tshisekedi yapmış olduğu konuşmada ‘Bu samimi misafirperverlik için sizlere çok teşekkür ederim. Türkiye ile her alanda iş birliğine hazırız. Bence siz birçok konuyu dile getirdiniz. İkili görüşmelerimizde de bizler Türkiye'de Kasım ayının ikinci yarısında Türkiye-Afrika Zirvesi'nin düzenlenmesini ele aldık.’dedi.

KONGO CUMHURBAŞKANI DA AÇIKLAMA YAPTI

Türkiye’nin Afrika kıtasıyla orada bulunan halkla, mevcut pazarı daha fazla güçlendirmek içi iş birliğini güçlendireceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Tshisekedi, konuşmasının devamında ‘Sayın Cumhurbaşkanının dediği gibi, kazan-kazan ilkesi doğrultusunda hareket edeceğiz ve her iki ülke de kazanacak.’şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal