AFAD Müdürü yaşanan artçıları olağan dışı bir durum olarak tanımladı: 4 dakikada bir yaşanıyor

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar'dan Kahramanmaraş’ta meydana gelen 10 ilde büyük yıkıma neden olan deprem sonrası yeni açıklamalarda bulundu. Şu ana kadar 4 bin 700’den fazla artçı deprem yaşandığını belirten Tatar, "Bakıldığında çok olağan dışı bir durum." dedi.

17.02.2023-16:14 - (Son Güncelleme: 17.02.2023-17:53) AFAD Müdürü yaşanan artçıları olağan dışı bir durum olarak tanımladı: 4 dakikada bir yaşanıyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, AA’ya yaptığı açıklamada, deprem bölgesinde şu anda bütün kurumlardan oluşan 250 bini aşkın personel olduğunu ifade etti. Tatar, “Her ilde bakan, bakan yardımcısı, mülki idare amirlerinin görevlendirildiğini.” söyledi.

"4 ve üzeri büyüklükteki sarsıntılar yaklaşık 40 civarında"

Bölgedeki güncel ve sağlıklı veriler değerlendirildiğinde Doğu Anadolu Fay Zonu'nun 5 ayrı segmentinin kırıldığını ve bunun sonucunda 400 kilometre civarında bir fayda yüzey kırığının meydana geldiğini söyleyen Tatar, "Bu kırılma neticesinde 7,3 metre civarında yerkabuğunda yer değiştirme olduğu yönünde sahadan gelen bilimsel veriler var.

4 dakika da bir deprem

Hem 7,7 hem 7,6 büyüklüğündeki bu iki depremin, iki ana şokun artçı sarsıntıları devam ediyor. 4 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor. Bu artçı sarsıntıların da çok büyük bir bölümü hissedilebilir düzeyde. 3,5 ve üzeri büyüklükte çok fazla sayıda artçı sarsıntı var ama 4 ve üzeri büyüklükteki sarsıntılar yaklaşık 40 civarında. İzmir ve Düzce depremi büyüklüğünde artçı sarsıntılar meydana geliyor. Bunlar önümüzdeki günlerde de devam edebilir. Özellikle 5'in üzerinde meydana gelebilecek artçı sarsıntılarla karşı karşıya kalabiliriz." İfadelerini kullandı.

"Aktif diri fay yeni bilgiler ışığında 500'ün üzerine çıkabilir"

Türkiye'de bilinen 485 aktif diri fayın olduğunu ve bunların her an, her yerde 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebileceğini bildiren Tatar, "Bakıldığında bu aktif diri fay yeni bilgiler ışığında 500'ün üzerine çıkabilir. Bütün şehirlerimizi, bütün yerleşim alanlarımızı her türlü afete hazır hale getirmek en büyük amacımız." dedi.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal