Adet Gecikmesinin Nedenleri ve Çözümleri Nelerdir?

Kadınların sağlıklı bir vücut döngesine sahip olduğunu gösteren en önemli şey düzenli regli dönemidir. Ancak bazı kadınlarda bu dönemde düzensizlikler yaşanmaktadır. Peki adet gecikmesi neden olur? İşte adet gecikmesinin sebepleri ve çözümleri…

31.07.2018-17:22 - (Son Güncelleme: 15.07.2021-11:18)

Kadınlar için oldukça önemli olan konularda biri düzenli adet döngüdür. 28-30 günlük arayla 5-6 gün sürelik bir süreçte düzenli olarak görülen adet, uzmanlar tarafından oldukça sağlıklı olarak belirtilir. Ancak bazı durumlarda adet gecikmesi yaşanabilir. İşte kadınların hormonlarını altüst eden adet gecikmesinin nedenleri ve çözüm yolları neler? İşte merak edilenler haberimizde...

Regl gecikmesinin nedenleri altında ciddi sağlık sorunları, hormonal dengesizlikler olabilir. Adet döngülerinin düzensiz olması 2 aşamaya ayrılmıştır. Bunlardan birisi ilk adet olunduğu zaman oluşan düzensizlikler iken ikincisi menopoz zamanı oluşan düzensiz adet kanamalarıdır.

Geç adet görme sebepleri şu şekildedir;

-Hamileliğin başlangıcı

-Yumurtlamanın gecikmesi veya yumurtlama olmaması

-Stres ve gerginliğe sebep olan iş veya günlük hayatta yaşanan moral bozucu olayların sıklığı

-Kullanılan ilaçlar

Adet gecikmesi durumunda hasta ilk olarak hamile olduğunu düşünmektedir, fakat ardından adet gördüyse bu durum hamilelik başlangıcı değildir. Fakat hamilelikte yaşanan kanamalar adet kanaması sanılabilir, daha önce hamilelik ve doğum yaşanmamışsa hasta bu kanamaları ayırt edemez ve yanılabilir. Böyle durumlarda gebelik testi yapılması önerilir.

Adet gören bir kadında 3 ay süre ile adetin kesilmesi veya 3 siklus uzunluğu içinde adet görmemesi seconder amenore adını almaktadır.

ADET GÖREMEME NEDENLERİ NELERDİR?

Adet görememenin birçok farklı nedeni vardır. Özellikle doğurganlık çağında olan kadınlar hamilelik nedeniyle adet göremeyebilir. Ayrıca birçok etken adet görmeyi engellemektedir. Bunlar:

-Hamilelik,

-Kilo kaybı,

-Polikisik over sendromu,

-Hipofiz tümörleri,

-Rahim urları,

-Tiroid sorunları,

-Menopoz,

-Bazı kanser türleri.

Bu gibi birçok sorunun neden olabileceği adet düzensizlikleri çoğu zaman problem tespit edildiğinde ortadan kalkmaktadır. Ancak bazı hastalıkların yol açtığı düzensizlikler ve menopoz adet görmeyi sonsuza kadar ortadan kaldırabilir.

Tanı için değerlendirilen 4 olasılık söz konusudur. Bunlar;

-Uterus ve çıkış kanalı sorunları,

-Over sorunları,

-Ön hipofiz sorunları,

-Hipotalamus sorunları.

Bu değerlendirmeler sonucu primer amenore ve diğer amenore çeşitleri hakkında teşhis konur ve tedaviye başlanır.

ADET GÖREMEYENLER TIBBİ MÜDAHALEYE BAŞVURABİLİR

Adet göremediğinden şikayet eden bir kadın, muayene olarak sorunun kaynağını tespit eder. Probleme göre adet düzensizliği tedavisi uygulanır. Hamilelik ve emzirme döneminden sonra adet düzensizliği söz konusu olmuşsa, bu durum geçicidir. Ancak hormonal bozukluklar nedeniyle ortaya çıkmışsa, hormon tedavisi uygulanır. Tedavinin uygulanması sonucu adet görme düzenli bir hale gelir. Ancak menopoz gibi durumlarda adet tamamen kesilir.

PREMENSTÜREL SENDROM NEDİR?

Günümüzde menopoz sürecinin geciktirilmesi için hap kullanılarak adet kanamalarının devam etmesi mümkün olabilir. Ancak bu durum çok fazla tercih edilen bir durum değildir.

REGL NEDEN DÜZENSİZLEŞİR?

Adet kanamaları her kadın için farklı bir periyodda görülür. Mesela bir kadının adet kanaması 3 gün sürerken, diğer bir kadının ise 6 gün sürebilir. Bazı kadınlar 28 günde bir adet görürken, bazı kadınlarda ise 35 günde bir sürebilmektedir. Bu durum ve adet düzensizliği genetik kökenli olabileceği gibi bazen de yumurtalıklarla ilgili rahatsızlıklar nedeniyle de görülebilir.

Genç Kızlarda Adet Düzensizlikleri

Genç kızlarda görülen adet düzensizlikleri genelde ilk adet görülmeye başladığı dönemlerde yoğun olarak hissedilir. Bu durumdaki geçici problemler zamanla düzene girer. Ancak adet görülmeye başladıktan sonraki 2 yıl içinde halen düzensizlikler söz konusuysa, mutlaka bir jinekoloğa gidilmesi gerekmektedir.

Menopozda Adet Kanaması Düzensizliği

Menopoz dönemi, kadınların doğurganlık özelliklerini yitirdiği bir dönemdir. Bu dönem 45 yaşından önce görülmeye başladıysa erken menopozdan söz edilebilir. Bu durumda adetlerin sürdürülmesi ve amenoredurumunun takip edilmesi söz konusu olur. Adetlerin devam etmesi ve çocuk sahibi istenmesi durumunda farklı, çocuk isteğinin olmaması durumunda farklı bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Özellikle ailesel bir yatkınlık varsa erken dönemde adet kesilmesi yaşanabilir. Bu yüzden her kadının en az yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırması önemlidir.

REGL KESİLMESİ NASIL ANLAŞILIR?

Adetten kesilme süreci bir kadında en az 6 ay boyunca adet kanamasının görülmemesi durumunda düşünülebilir. Özellikle annenizin menopoza girdiği yaşlarda sizin de menopoza gireceğiniz düşünülür. Hormonal açıdan kadında yumurtlamanın sona erdiğinin göstergesi olan menopozun en önemli belirtisi adet kanamalarının olmamasıdır. Ayrıca her kadın farklı adet kanamaları nedeniyle düzensiz adetle menopozu karıştırabilmektedir.

ADET GECİKMESİNE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Adet gecikmesi bazen can sıkıcı bir durum alabilir. Adet gecikmesine çözümler ve adet gecikmesine ne iyi gelir sorusu adet gecikmesi yaşayan bayanların sıkça yaşadığı sorunların başında gelmektedir. Sizler etki ve doğal adet söktürücü öneriler ile bu sorunlardan kurtulmanızı yardımcı olmaya çalışacağım.

Suna Dumankaya formülü; 500 ml kaynayan suyun içerisine, birer tatlı kaşığı reyhan ve kekik koyup 4 dakika daha kaynattıktan sonra demlemeye bırakın. Günde en fazla 3 kere içerek, adet kanamasının başlamasını sağlayabilirsiniz. Her seferinde taze hazırlanmalıdır.

İbrahim Saraçoğlu formülü; birer çorba kaşığı çobançantası ve atkuyruğu otunu öğütücü veya havanda toz haline getirin.1 litre kaynamış suyun içine atarak 25 dakika kadar demlenmeye bırakın. Gün içinde hazırladığınız karışımı tüketin.

ADET GÖRMEK İÇİN NE İÇİLİR?

Adet olmak için ne içilir diyenlere; Hazır olarak alabileceğiniz kekik suyu ise adet getirici niteliktedir. Ayrıca evde kaynamış bir fincan suyun içine atacağınız 1 tatlı kaşığı kekik ile de hazırlayıp, günde 3 kere içmeniz önerilir. Demleme süresi 15 dakikadır. Evde yapacağınız karışım,  içmeden önce taze yapılmalıdır. Tadını sevmezseniz içine bal karıştırabilirsiniz.

Biberiye çayı hem adet getirici özellikte olup hem de adet döneminizi rahat bir şekilde geçirmeniz yardımcı olur. Kaynayan 1 fincan suyun içine kuru biberiyeniz var ise 2 tatlı kaşığı, taze biberiyeniz var ise 1 tatlı kaşığı koyarak 15 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Gün içinde en az 2 defa içmelisiniz.

Dereotunu ister salatalar içinde çiğ olarak, ister çay şeklinde demleyerek tüketerek adet olmanıza yardımcı olabilirsiniz. Çay şeklinde tüketecekseniz; 1 fincan kaynar suya, saplarıyla beraber 3-4 dal dereotu atıp, 15 dakika kadar, ağzı kapalı olarak bekletilip içilmelidir. Ayrıca üzerine limon sıkılarak da sade olarak yenebilir.

Kereviz kokusu pek hoş olmayan bir sebze olsa da adet olmak için son derece etkilidir. Salatanın içinde, çorba olarak ya da yemeği olarak tüketilebilir. En etkili olan şekli ise çiğ olarak salata halinde yenenidir. Gün içinde 2 kez tüketilmelidir. Kereviz ile yapılan bir başka kür ise maydanoz eklenerek yenendir. Maydanoz adet getirici özelliğinin yanında vücuttan ödemi de uzaklaştıracaktır. Yarım kerevizi rendeleyip, içine yarım demet maydanozu rondodan geçirip karıştırın. 1,5 litre ılık suyun içinde gece boyunca bekletin. Gün içinde hepsini tüketin. İkinci gün aynı tarifi tekrarlayın. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal