Adet Dönemi Ağrısı İlaçları

Adet dönemi ağrısı ilaçları, menstrual döngü döneminde kadınların maruz kaldıkları şiddetli ağrının kesilmesi için kullanılmaktadır.

29.07.2020-16:34 - (Son Güncelleme: 29.07.2020-16:33) Adet Dönemi Ağrısı İlaçları

Adet düzensizlikleri, aşırı stres, yorgunluk, çocuk bakımının verdiği sorumlulukların iş yaşamındaki sorumluluklarla yoğun şekilde kesişmesi benzeri faktörler yüzünden de ilaçlara başvurulmaktadır. Evlilik, bekârlık, cinsel birliktelik sıklığı misali pek çok etmen de, adet döngüsü kapsamında dikkate alınmaktadır.

Bu yüzden, çeşitli sebeplerin olduğu ve kadınlar için hayli zor geçirilen bu dönem, takviyelerle de olsa, biraz hafifletilebilmektedir.

Adet Nedir, Niye Olur?

Diğer adı, regl, muayyen gün şeklinde de bilinen adet, beyindeki kimi hormonların yumurtlamak üzere, kadına sinyal göndermesiyle başlar. Her ay, gebeliğin gerçekleşmediği hallerde, vücuttaki kan pıhtıları, kanlı et parçaları dışarı atılır.

Folikül denilen kesenin içinde şekillenen yumurta, dışa bırakılmak zorundadır. Aynı anda, eş zamanlı surette, östrojen hormonu salınımı artar. Rahim duvarı hassas hale gelir; rahmin duyarlılığı da gelişir. Gebelik durumu gelişmezse, o döllenmeyen yumurta kana karışarak, erir ve vajinadan açığa bırakılır. Bunun için de günlük adet pedleri, tampon gibi maddeler kullanılmak zorunda kalınır.

Düzenli bir adet süreci 28 günde bir ve en az 3, en fazla 7 gün sürer. Bunun dışında, seyreden günlerde bir anormallik söz konusu olabilir. Ayrıca, kanamanın ilk günler belki biraz çok gelse bile, rahatsız edecek şiddette de olmaması gerekir. Bacaklardan aşağı akan, çok sıvılaşan, durdurulamayan bir kanama varsa yahut çok az, noktacık şeklinde bir akıntı görülüyorsa, kadın doğum uzmanlarının yardımlarına başvurulmalıdır.

Adet bittiğinde, sarımsı-kahverengi, hafif kötü kokulu akıntıların da gelmesi normaldir. Bunlar için de, ped, günlük ped kullanılmaya devam edilebilir. İdeal adet dönemi ortalama 5 günle sınırlı olandır.

O arada, kadınlarda karşı konulamaz kasık ve karın ağrıları olabilir. İşte o vakit, ilaçlar devreye sokulabilir. Memelerin irileşmesi, meme uçlarının hassasiyeti, gergin ve üzgün hissetme durumları da dönemin etkilerinin işaretleridir. Kadınların o anda kan şekerlerini dengelemek adına, tatlıya, çikolataya ihtiyaç duydukları da bilinmektedir.

Adet Döneminde Neler Yapılmalıdır?

Adet dönemi ağrısı ilaçları alınmadan önce, kişi kendi takvimini iyi tutmalıdır. Normal yumurtlayan bir kadında ayın belli günlerinde görülen bu durum için önlem alınabilir. Bir hafta öncesinden papatya çayı içmek, rezene çayı içmek, iyi uyumak, zeytinyağında bekletilmiş kuru incir yemek, çay-kahve yerine yeşil çay ya da su tüketmek de etkili olabilir. İstirahat büyük önem taşımaktadır. Gerginliğin ve ağlama hissinin azalması için de, kantaron çayı, kantaron yağı, kayısı çekirdeği yağı, bol yeşillik, meyve-sebze tüketimi de etkili olabilmektedir. Meditasyon, yoga, doğru nefes teknikleri de önem arz etmektedir. Magnezyum içerikli fındık, üzüm, patates de tüketilebilir. Magnezyum kadının vücudunu diri tutar.

Adet Döneminde Hangi İlaçlar Kullanılabilir?

Adet dönemi ağrısı ilaçları içinde ilk tavsiye edilen aspirindir. Aspirin ağrıyı azalttığı için tercih edilir. Eczanelerden de kolayca temin edilebilir. Prostaglandin seviyesi düzenlendiği için, vücut rahatlama haline girer. Ama, aspirin kanı sulandırdığından ötürü de, kanamayı artırabilir.

Adet söktürücü ilaçlar da kullanılanlar arasındadır. Bunlar progestoron hormonunu yükseltip, kanamanın gerçekleşmesini olanaklı kılarlar. Doğum kontrol haplarının adeti düzenlediği, ertesi gün hapının ise adet dönemine zarar verdiği görülmektedir. Kadınların sevişmeden önce korunmaları önemlidir. Yahut, adetli seks yapılmaması tavsiye edilir. Nitekim, doğum kontrol hapları hem sizi cinsel kazalardan hem de adetin düzensizliğinden ve sancılarından korur.

Parasetamol grubu adı verilen ilaçlar da adet için kullanılmak üzere doktorlar tarafından tavsiye edilir. Adet dönemi ağrısı ilaçları için, eczaneden reçetesiz olanları temin edileceği gibi, uzmanlara özel ilaçlar da yazdırılabilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal