Adem Meleke Kimdir?

Türkiye fotoğrafçılığının bilinen en önemli isimlerinden biri olan Adem Meleke, ‘‘GezginFoto’’ diye bir fotoğraf dergisi çıkarmaktadır.

03.07.2020-15:24 - (Son Güncelleme: 03.07.2020-15:22) Adem Meleke Kimdir?

Türk fotoğrafçılığının tanınan yüzlerinden Meleke’nin yaptığı yenilikler, sanatın yeni biçimlerinin izlerini de taşımakta; sokak fotoğrafçılığı üstüne bizleri düşündürmektedir.

ADEM MELEKE’Yİ YAKINDAN TANIMAK İSTER MİSİNİZ?

Adem Meleke, 1 Ağustos 1972 yılında, İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Marmara Üniversitesi’nde, İngilizce Matematik bölümünü bitirmiştir. Ardından, eğitimini Ukrayna’da ve Amerika’da iş, pazarlama yönetimi gibi bölümlerde eğitim görmüştür; doktora yapmıştır.

2003 yılında bir danışmanlık firması açmıştır. Burada eğitim danışmanlığı hizmeti verirken, 2010 yılında da merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan ‘‘Fibona Academy’’nin haklarını almıştır. Buranın Türkiye ayağını yürütmektedir.

2008’de, ‘‘23. Yüzyıl İletişim Ajansı’’nı açmıştır. Ardından, 2013 yılında ‘‘Gezgin Medya’’ adlı yapılanmayı kurmuştur.

En önemli atılımlarından biri, ‘‘GezginFoto’’ isimli bir fotoğraf dergisi kurması şeklinde görülmektedir. 2 aylık periyotlarla, ulusal kapsamda geniş bir havza yaratarak yayımlanan dergi zengin içeriğiyle göz doldururken, mevcut internet sitesiyle de ilgilisine fotoğraf adına hizmet vermektedir. Fotoğrafla ilgili birinin ‘‘GezginFoto’’yu mutlaka takip etmesi gereklidir.

Adem Meleke, ‘‘Mobil Fotoğrafçılığın 33 Altın Kuralı’’ isimli bir kitap da yazmıştır. Bu kitap, cep telefonu fotoğrafçılığı, günümüz yeni çağ teknolojileri, fotoğrafçılığın geliştiği ve ilerlediği noktayı, ‘‘mobil fotoğrafçılığı’’/ telefon fotoğrafçılığı üstünden anlatmaktadır. Meleke, böylesi yeni ve ihtiyaç duyulan bir alanda boşluk doldurmaktadır.

Eşi Nihan Özgen Meleke de fotoğrafçı olup, medya sektöründe çalışmakta, ‘‘GeziginFoto’’nun da genel yayın yönetmenliğini devralmıştır. 

ADEM MELEKE’NİN FOTOĞRAFÇILIĞI NASILDIR?

Adem Meleke sokakta atan hayatı, otantik canlılığı, gelişen dünyayı ve değişen çevreyi fotoğraflamak anlamında önemli bir isimdir. Kendisi sokağa çıkma yasağını bile delerek, sanatçı tavrının verdiği cesaretle etrafı fotoğraflamaya çalışmıştır. Verdiği ‘‘Temel Fotoğrafçılık’’ eğitimleri, herkesi fotoğrafa ısındırmak için önemli atılımları içiermektedir.

‘‘GezginFoto’’ adlı dergi, her yaştan ve her kesimden fotoğrafçıya tanıdığı fırsatlar, verdiği bilgiler, portfolyo oluşturmak adına verdiği kimi ipuçları adına önem taşıyan bir dergidir.

Meleke, İFSAD’a, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’ne, Türkiye Bilişim Derneği’ne üyedir.

ADEM MELEKE’NİN FOTOĞRAF SEKTÖRÜNE GETİRDİKLERİ NELERDİR?

Adem Meleke fotoğraf sektörü ve sanatı için büyük özverilerde bulunmuş, bazı kanallar açmıştır. Bunlardan bazılarını saymamız olanaklıdır:

*‘‘GeziFoto’’ dergisi, 2014’te kurulduğundan beri, Türkiye’deki bir boşluğu doldurmaktadır.

*Mobil fotoğrafçılığının, cep telefonu fotoğrafçılığının, gelişen ilerlemelerin takibini yapıp, bunu Türkiye’deki ulusal arenaya aktarmaktadır.

*‘‘Mobil Fotoğrafçılığın 33 Altın Kuralı’’ kitabı çok önemlidir; zira, kitap değişen fotoğrafçılıkla beraber, bir yeri de doldurmaktadır. Bu kitapta, 33 maddeyle sokak fotoğrafçılığında, özellikle ceğ telefonu kullanımıyla ilgili kimi veriler sunulmakta; ‘‘herkes için fotoğraf’’ düsturuyla, bazı bilgiler aktarılmaktadır.

*Fotoğraf çekimine dair ince ayrıntıları anlatmakta; kimi video’lu gösterimleri de internet üstünden insanlara bu sanatın inceliklerini göstermektedir. Sosyal medyanın kullanımı hususunda da Adem Meleke, önemli adımlar atmış, röportajlar verip, derslerle ilgili bazı temel verileri aktarmıştır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal