15.01.2022-09:36 (Son Güncelleme:15.01.2022-09:36)


1

AYA YANİ KİLİSESİ – BURGAZADA

AYA YANİ KİLİSESİ – BURGAZADA

Bu kilisenin yerindeki ilk kilise İmparator Teophilos`un (829-842) karısı İmparatoriçe Theodora tarafından Burgazadası`na sürgün edilmiş ünlü din adamı Methodius`un mahkum edildiği hücrenin üstüne inşa ettirilmiştir. 1899'da yapılan bugünkü kilisenin muazzam bir ahşap işçiliği vardır.



2

AYA YORGİ KİLİSESİ – BÜYÜKADA

AYA YORGİ KİLİSESİ – BÜYÜKADA

Patrikhane kayıtlarından elde edilen bilgilere göre Aya Yorgi Manastırı'nın inşa ediliş tarihi 1751'dir. Bu tarihte inşa edilmiş olan küçük kilise, şapel ve dua yeri eski kilise olarak bilinir ve iki katlı, kiremit örtülü küçük bir yapıdır. Tepede çan kulesinin arkasındaki kesme taştan yapılmış olan kilise ise yeni Aya Yorgi Kilisesi'dir ve 1905 yılında inşa edilmiş, 1909 yılında kullanıma açılmıştır.



3

AYA NİKOLA HANGAR MÜZE ALANI – BÜYÜKADA

AYA NİKOLA HANGAR MÜZE ALANI – BÜYÜKADA

Aya Nikola Hangar Müze Alanı, 10 Eylül 2010 tarihinde eski bir helikopter hangarının 5 ay süren restorasyonuyla açıldı. Müzenin kalıcı sergileri burada bulunuyor. Açık alan içerisinde çeşitli kültürel etkinlikler, toplantılar yanı sıra açık sergi yüzeyi olarak da değerlendirilen mekanlar yer alıyor.



4

DEĞİRMEN TEPESİ - HEYBELİADA

DEĞİRMEN TEPESİ - HEYBELİADA

Heybeliada'da üç yüksek tepe var. Değirmen Tepesi / Kutrulomilo bu tepelerin en yükseği. Heybeliada'nın en yüksek noktası olan Değirmen Tepesinin üzerinde, eski levantenlerin "Kutrulomilo" adını verdikleri bir değirmenin kalıntıları bulunmakta. Skarletos D. Vizantios 1862de Atina'da yayınlanan "Konstantinopolis" adlı yapıtında bu değirmeni anlatıyor.



5

HRİSTO TEPESİ / MANASTIRI – BURGAZADA

HRİSTO TEPESİ / MANASTIRI – BURGAZADA

Bir Bizans manastırı olan Theokoryphotos (Hz. İsa’nın Başkalaşımı), adının da söylediği gibi, Hristos (İsa) Tepesi’nin zirvesinde yer alır. Bizans kaynaklarınca doğrulanmamış olmamakla beraber, söylenceye göre, manastır Makedonyalı İmparator I. Basil tarafından bir antik Yunan tapınağının kalıntıları üzerine kurulmuştur. 18. yüzyılın sonunda ise manastır terk edilmiş, bir harabe haline gelmiştir.



6

KALPAZANKAYA – BURGAZADA

KALPAZANKAYA – BURGAZADA

Burgazadası'nın bu güzel manzaralı koyunu ve aynı isimli restoranını ziyaret edip, güzel mezeler eşliğinde günbatımına doğru yemek yiyebilirsiniz. Her gidildiğinde başka bir manzara sunan koy ziyaretçilerini bekliyor.



7

RUHBAN OKULU – HEYBELİADA

RUHBAN OKULU – HEYBELİADA

Rum Ortodoks Ruhban Okulu Heybeliada'da bulunan özel yüksekokuldur. Adanın kuzeybatısında Ümit Tepesi'nde bulunan okul, Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden sonra kurulan bu alandaki ilk akademik okuldur. 1844 yılında din adamı yetiştirmek için faaliyete geçen okul, 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşır. Okul binası aslen 9. yüzyılda inşa edilen Aya Triada kilisesidir. Kilisenin Osmanlı döneminde de açık kaldığı tahmin edilmektedir.



8

RUM YETİMHANESİ – BÜYÜKADA

RUM YETİMHANESİ – BÜYÜKADA

Bu yapı "Prinkipo Palas" adı altında otel olarak işletilmek üzere tasarlanmış ve inşa edilmişti. Fakat devrin yönetiminden gerekli iznin alınmaması üzerine, bina el değiştirdi ve Eleni Zarifi adlı bir Rum kadın tarafından satın alındı. Daha önce Yedikule'deki Balıklı Rum Hastanesi'nde işlevini sürdüren Rum Yetimhanesi, 1902 yılında bu binaya, Büyükada'ya, taşındı. Yapının kullanım amacı zaman içinde değişmişti. Binaya I. Dünya Savaşı yıllarında Kuleli Askeri Mektebi yerleşti. Daha sonra ise işgal kuvvetleri tarafından adaya yollanan Rum göçmenlerini barındırdı. Ardından yetimhane Heybeliada'ya nakledildi ve bina da 1960'lı yıllarda kapatıldı. O tarihte boşaltılan bina hâlen kullanılmamaktadır.



9

SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ – BURGAZADA

SAİT FAİK ABASIYANIK MÜZESİ – BURGAZADA

Sait Faik Abasıyanık Müzesi, İstanbul’da, Burgaz Adası'nda yazar Sait Faik Abasıyanık'ın yaşamış olduğu köşkte 1959'dan bu yana hizmet veren müze-ev. Sait Faik Abasıyanık Müzesi'nde ziyaretçilere ünlü hikâyecinin yaşamına tanıklık etmiş eşyalar, fotoğraflar, mektuplar, kartpostallar sergilenir. Müze ücretsiz olarak ziyarete açık

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR