Abdülhamid Han sondaj gemisi 9 Ağustos'ta yola çıkıyor! Yunan basınında kıskançlık manşetleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'Abdülhamid Han sondaj gemisini 9 Ağustos'ta Mersin'den ilk görev yerine uğurlayacağız.' dedi.

27.07.2022-10:09 - (Son Güncelleme: 27.07.2022-11:47) Abdülhamid Han sondaj gemisi 9 Ağustos'ta yola çıkıyor! Yunan basınında kıskançlık manşetleri

Katıldığı televizyon programında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji piyasasında hareketli günlerin yaşandığını açıklayarak, '25-30 yıldır enerji sektöründeyim. Bu kadar öngörülemez bir dönem hatırlamıyorum. Yarın, önümüzdeki hafta ya da ay ne olacak sorusunun cevabı verilemiyor.' ifadelerini kullandı. Kışa girerken Avrupa'nın doğal gazın fiyatına bakmadığını ve önemli olanın gaza erişim olduğunun altını çizen Dönmez, Türkiye'nin ise doğal gaz temini için yeterli kontratlarının olduğunu ve spot piyasadan da gaz alma seçeneği bulunduğunu hatırlattı.

Enerji piyasasında, özellikle Avrupa'daki gaz piyasasında bir krizin yaşandığını belirten Bakan Dönmez, sözlerine şöyle devam etti: 'Kışın doğal gaz tüketimi yüksektir ve depolara yaz aylarında gaz basmak gerekir. Tuz Gölü depolama tesisimizde 1,2 milyar metreküplük kapasite tamamen dolu. Silivri'deki depolama tesisimizin de yüzde 82'si dolu. Eylül sonuna kadar tamamı dolmuş olacak. Toplamda yaklaşık 6 milyar metreküplük gaz depolamış olacağız. Üzerine sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tanklarımızın da dolu olduğunu hesaba katmalıyız. Orada 600-700 milyon metreküp gaz olacak. Bu gemiler sürekli olarak özellikle kış aylarında gelebiliyor.' dedi.

 9 Ağustos'ta yola çıkıyor

9 Ağustos'ta yola çıkıyor

Açıklamalarında Türkiye'nin yeni sondaj gemisi olan Abdülhamid Han'a da değinen Dönmez, 'Bu gemimizi 9 Ağustos'ta Mersin'den ilk görev yerine uğurlayacağız.' ifadelerini kullandı.

İsrail ile ilişkileri sorulduğunda ise Bakan Dönmez şu açıklamaları yaptı: 'Özellikle İsrail'deki yeni hükümet döneminde başlayan bir diyalog söz konusu. Enerji Bakanlığı ile temaslarımız devam ediyor. Pozitif bir ilişki var. İlk fırsatta ziyaret planlıyoruz.' şeklinde açıklamalarında bulundu. Bakan Dönmez'e AB ile Azerbaycan arasında Avrupa'ya daha fazla doğal gaz gönderilmesi için imzalanan mutakabat zaptının hatırlatılması üzerine ise, 'TANAP'ın kapasitesi iki katına çıkartılabilecek durumda. Yıllık 16 milyar metreküp doğal gaz 31-32 milyar metreküpe kadar çıkacak. Bunun için bazı kapasite artırma yatırımlarına ihtiyaç olacak. Kaynak tarafında kaynağın geliştirilmesi gerekiyor. Bunlar için bir miktar süreye ihtiyaç var. TürkAkım ve TANAP'ta aktif olarak yer aldık. Hem kendi arz güvenliğimiz hem de Avrupalı komşularımızın arz güvenliğine bugüne kadar katkı sağladık. İmkanlar el verirse bu süreçte yine yer alırız.' diye konuştu.

Abdülhamid Han Yunan gazetelerinde

4. sondaj gemimiz olan Abdülhamid Han'ın 9 Ağustos'ta göreve başlayacağı açıklandıktan sonra, Yunan basını yeniden sondaj gemisini manşetlere taşıdı. Abdülhamid Han'ın varlığı  bir süredir Yunanistan'ın gündemini meşgul ediyordu. Yunan gazetesi olan Kathimerini, sondaj gemisinin 'Türk deniz sorumluluk alanları içinde.' faaliyet yürüteceği cümlesinin altını çizdi. Söz konusu gazete haberin devamında ise Türkiye'nin sözde ihlallerinden bahsederek, dün Anadolu Ajansı'nda bahsedilen Ege'deki bir Yunan gemisinin yelkenliyi taciz ettiği haberindeki iddialar ile ilgili ise Yunan tarafından henüz bir açıklama yapılmadığını ifade etti.

Avgı gazetesi ise Abdülhamid Han'ın 9 Ağustos'ta yola çıkacağını söyleyerek, geminin özelliklerini yazdı. Gazete, yazısında 'Abdülhamid Han 238 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğinde. 7. nesil gemi, Türkiye'nin sondaj filosunun en güçlüsü olarak kabul ediliyor. Gemi, 12 bin-12 bin 500 metre derinlikle çok yüksek basın altında deniz sondajı yapma kabiliyetine sahip ve 6. nesil gemilere göre çok daha ileri bir teknolojiye sahip.' sözleri yer buldu.

Parapolitik gazetesi ise söz konusu geminin gücünden bahsetti. Buna ek olarak da gazete, Yunanistan'ın böyle bir sondaj gemisinin olup olmadığı ile ilgili de açıklama yaptı: 'Diplomatik kaynaklar Yunan yargı yetkisi altındaki bir bölgeye araştırma gemisi gönderme planının olmadığını öne sürdüler.' dedi. Söz konusu gazete Türkiye'nin Atina'nın Girit çevresinde herhangi bir hareketini önlemek istediğini iddia etti.

Öte yandan uzun süredir Yunanistan basının dilinden düşmediği Abdülhamid Han gemisi için Atina'nın 3 olası senaryosu vardı. Bunlardan ilki:

Abdülhamid Han'ın Türkiye karasuları içinde faaliyet göstermesi 

Abdülhamid Han'ın Türkiye karasuları içinde faaliyet göstermesi

Yunan basınında dolaşan haberde bu ihtimal için çok az yer veriliyordu. Nitekim Atina da bu ihtimalin üzerinde çok az duruyordu. ikinci ihtimal ise:

Türkiye'nin, Türk karasuları ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında sondaj yapması

Geçtiğimiz haftalarda KKTC ihtimali üzerine de duran Yunan basını, Abdülhamid Han'ın hamlelerini tahmin etmek için Atina'nın akademisyenlerden bilgi aldığı ifade edilmişti. Son olası senaryo ise şu:

Doğu Akdeniz'de 2020 yılında yaşanan Oruç Reis krizinin  yaşandığı yerde faaliyet göstermesi

2020 yılının Ağustos ayında, Antalya açıklarında doğal gaz arama çalışmalarını devam ettiren Oruç Reis, Yunan savaş gemileri tarafından engellenmeye çalışılmıştı. Türk donanması da duruma müdahale ederek Yunan tarafının uzaklaşmasını sağlamıştı. Süreç iki ülke arasında ciddi bir kriz yaşanmasına sebep olmuştu.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal