ABD’li komutandan flaş iddia: İki ülke savaşa hazırlanıyor

Eski ABD ordusu Korgenerali ve Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, dünyanın en büyük üçüncü ordusuna sahip olan Çin’in Tayvan’a karşı savaş ilan etme hazırlığı içerisinde olduğu iddiasında bulundu.

02.01.2023-16:27 - (Son Güncelleme: 03.01.2023-13:59) ABD’li komutandan flaş iddia: İki ülke savaşa hazırlanıyor

Dünyanın dikkatle takip ettiği siyasi gerilimlerden birisi olan Çin Tayvan gerginliği, ABD’nin de yakından izlediği konular arasında yer alıyor. Dünyayı hem ekonomik hem de sosyal açıdan ciddi bir şekilde etkileyen Rusya Ukrayna savaşının ardından olası bir Çin Tayvan savaşı da Pentagon’un gündeminin üst sıralarında yer alıyor.  Öte yandan Eski ABD ordusu Korgenerali ve Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, dünyanın en büyük üçüncü ordusuna sahip olan Çin’in Tayvan’a karşı savaş ilan etme hazırlığı içerisinde olduğu iddiasında bulundu. 

İki ülke savaşa hazırlanıyor

Çin yönetimi Tayvan’ı kendi toprağı olarak gördüğü için savaş hazırlığı yaptığının sinyallerini veriyor. Özellikle ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’a geçtiğimiz aylarda yaptığı ziyaret Çin Tayvan gerilimine ABD’nin de dahil olmasına sebep olmuş ve Pekin yönetiminden Washington’a sert mesajlar gönderilmişti. 

Çin Tayvan Son Dakika

Eski ABD ordusu Korgenerali ve Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ise Çin Tayvan gerginliğinin artık savaş seviyesine yükseleceği iddiasında bulundu.

Hazırlıklar yapılıyor

CBS News yayınına katılan McMaster, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e işaret ederek, "Yaptığı açıklamalarda Tayvan'ı da dahil ederek Çin'i kendi bakış açısıyla yeniden bütünleştireceğini açıkça ortaya koydu. Hazırlıklar yapılıyor." dedi.

McMaster, Tayvan'da geniş çaplı bir savaşı önlemenin en iyi yolunun "caydırıcılık" olduğunu vurguladı.

Çin Tayvan Son Dakika-1

Başkan Şi Cinping, halkını savaşa hazırlıyor

Halihazırda savunmaya 1,6 trilyon dolardan fazla harcama yaptıklarını anlatan McMaster, ulusal güvenliğe daha fazla yatırım yapmaları gerektiğini çünkü Çin ile savaşa yanıt vermenin "çok daha maliyetli" olacağını belirtti.

Aynı isim, "Çin, yalnızca ekonomik ve finansal açıdan değil, aynı zamanda fiziksel olarak, ordusuyla giderek daha saldırgan hale geldi. Bence asıl rahatsız edici olan, Şi Cinping'in Çin halkını savaşa hazırlıyor olması." diye ekledi.

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal