ABD’li eski askerden dikkat çeken sözler: Türkiye ittifaka liderlik edebilir

ABD’li emekli asker ve askeri analist Douglas MCGregor, Gazze’de yaşanan savaşın daha geniş bir alana yayılması ihtimalinde Türkiye’nin ‘bölgesel Sünni Müslüman ittifakı’na liderlik edebileceğini söyledi.

20.10.2023-10:11 - (Son Güncelleme: 20.10.2023-17:32)

İsrail ile Filistin arasında devam eden savaşta çok sayıda Filistinli hayatını kaybetti. İsrail’in Gazze’deki El Babtist Hastanesi’ni bombalayarak 471 kişinin ölümüne sebep olması tüm dünyadan büyük tepki çekerken, 13 gündü devam eden savaşta hayatını kaybeden Filistinli sayısı 3 bini aşarken, çatışmalarda hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı bin 400'ü geçti. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik kara operasyonunun yakın olduğu mesajını verdi.

ABD’li eski askerden Türkiye uyarısı

ABD'li emekli asker, askeri analist Douglas Macgregor Gazze'deki savaşın genişleyip Ortadoğu'da patlak verecek bölgesel savaş konusunda Türkiye'nin askeri gücü ve geçmişine dikkat çekti.

Macgregor "Türkiye, 80 milyondan fazla nüfusa sahip bir ülkedir ve bölgede İsrail ile bir çatışmada Sünni Arap devletlerine liderlik edebilecek toplumsal uyuma, savaş kültürüne ve askeri güce sahip tek aktördür." ifadelerini kullandı.

ABD Türkiye

Askeri güce sahip tek aktör

Macgregor'ın paylaşımı şu şekilde;

"Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yapmayı teklif etti, ancak Erdoğan'ın kendisi savaşın "bir iki hafta içinde" durmayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Türkiye, 80 milyondan fazla nüfusa sahip bir ülkedir ve bölgede İsrail ile bir çatışmada Sünni Arap devletlerine liderlik edebilecek toplumsal uyuma, savaş kültürüne ve askeri güce sahip tek aktördür.

Türkiye’nin rolü 

Bölgesel bir savaşta Türkiye, modern silahlarla donatılmış, disiplinli ve kararlı savaşçılar tarafından yönetilen büyük ordular ve hava kuvvetleri kurabilir.

Bölgesel bir sünni Müslüman ittifakı

Ankara tarafından yönlendirilen ve Katar tarafından finanse edilen bölgesel bir Sünni Müslüman ittifakının ortaya çıkışı, IDF için, günümüz IDF liderlerinden sadece birkaçının bildiği bir savaş biçimi olan gelişmiş konvansiyonel savaş hayaletini yeniden canlandırıyor." (Haber7)

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal