ABD’li deprem uzmanları artçıların daha ne kadar devam edeceğini açıkladı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geçtiğimiz günlerde Hatay’da akşam sularından meydana gelen depremler, “Deprem bölgesinde artçılar ne zaman duracak?” sorusunun sorulmasına vesile oldu. ABD’li uzmanlar artçıların yıllarca sürebileceğini belirtti. Bunun nedeninin ise Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin yüzeye yakın yakın bir konumda meydana gelmesi.

23.02.2023-08:54 - (Son Güncelleme: 23.02.2023-17:09) ABD’li deprem uzmanları artçıların daha ne kadar devam edeceğini açıkladı

Pazartesi akşam saatlerinde meydana gelen Hatay depreminin Kahramanmaraş depremlerinin artçısı mı yoksa ayrı bir deprem olup olmadığı halan tartışılırken tüm artçı depremleri değerlendiren ABD’li uzmanlar artçıların yıllarca sürebileceğini ifade etti.

6 kişinin hayatını yitirdiği Hatay depremin Kahramanmaraş depremlerinin bir artçısı mı yoksa kendi başına ayrı bir deprem olup olmadığı uzmanlarca tartışılıyor.

Yüzeye yakın olması artçıları tetikliyor

Sabah'ta yer alan haberde deprem bölgesindeki gerçekleşen artçıları inceleyen ABD’li bir haber ajansının Japon Meteoroloji Ajansı’nın açıklamalarına dayandırdığı haberinde Hatay depreminin 2011 yılında Yeni Zelanda’da gerçekleşen Christchurch depremi ile aynı olduğunu belirtti.

Haber ajansının bilgilerine göre artçı şoklar ana depremden saatler geçtikten sonra meydana geliyor ve 10 gün boyunca sürüyor. ABD Jeoloji Araştırması’na göre derin depremlerin artçılarının devam etmesi, yüzeye yakın meydana gelen depremler göre daha az.

7 binin üzerinde artçı meydana geldi

ABD'li uzmanlar, Türkiye'de art arda yaşanan depremlerin, meydana geldiği fay sistemi üzerinde daha önce tespit edilenlerden daha büyük olması açısından "olağan dışı" olduğunu belirtti

Artçılar yıllarca devam edebilir

Bu nedenle de Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen deprem sonrası artçılar 16 gün olmasına rağmen devam ediyor. Nitekim 6 Şubat depreminin derinliği olağan dışı bir şekilde 18 kilometreden azdı. Bu nedenle de uzmanlar artçı şokların yıllar boyunca sürebileceğini ifade ediyor.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal