AB’den Rusya’ya kritik yaptırım: 200 milyar euro donduruldu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna’yı işgal eden Rusya’nın Avrupa’da bulunan 200 milyar euroluk kaynağının dondurulduğunu duyurdu. Kaynağın Kiev’i desteklemek için harcanacağı tahmin ediliyor.

28.05.2023-09:45 - (Son Güncelleme: 28.05.2023-09:45)

Üye ülkelerde Rusya Merkez Bankası’na ait dondurulan varlığın 200 milyar euro olduğunu açıklayan AB, bankanın yurt dışında, G7 ve AB ülkelerinde dondurulan varlıklarının yaklaşık 300 milyar euroyu bulduğu belirtti. Söz konusu varlıkları donduran AB’nin para kaynağını Ukrayna’ya destek olmak için kullanacağı ifade edildi.

200 milyar euro donduruldu

AA'nın haberine göre, AB içinde Rus oligarklarının da yaklaşık 24 milyar 100 milyon euro tutarında varlığı donduruldu. Bu rakamın geçen yılın Eylül ayı sonunda 18 milyar 900 milyon euro olduğu açıklanmıştı. Böylece AB tarafından toplam bin 473 oligark ve 205 Rus firması yaptırım kapsamına alınmış oldu.

Avrupa Birliği Rusya

Welt am Sonntag'ın bilgi için başvurduğu Federal Maliye Bakanlığı ise, Alman makamlarının son üç ayda, daha öncekilere ek olarak yeni bir Rus varlığını dondurma kararı almadığını bildirdi.

Ukrayna'daki savaşın yarattığı tahribatın bedelinin Rusya'ya ödetilmesi hedefinin ise yakın gelecek için öngörülebilir olmadığı belirtildi. Bir Komisyon sözcüsü, Brüksel'in Rusya'nın varlıklarına el koyma yetkisi bulunmadığını, dondurulan paranın yaptırımlar sona erdikten sonra iade edilmesi gerektiğini kaydetti. Söz konusu parayı, sermaye piyasasında yatırım olarak değerlendirerek bu yatırımın getirisini Kiev'e aktarmak gibi alternatif planlara yönelik istişarelerin ise hala sürdüğü belirtildi. Konuya ilişkin Haziran ayı sonunda düzenlenecek Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nden önce bir karar alınması beklenmiyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal