AB'den flaş karar! Tek tip şarj

Avrupa Birliği (AB) kurumları, 2024 sonbaharına dek üye ülkelerde satılan akıllı telefon, tablet ve kamera gibi elektronik cihazlarda USB-C şarj girişi kullanılmasını zorunlu hale getirecek. İşte haberin detayları...

07.06.2022-15:19 - (Son Güncelleme: 07.06.2022-15:19) AB'den flaş karar! Tek tip şarj

Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi konuya yönelik, çeşitli elektronik cihazların USB-C, Micro USB ve Lightning gibi farklı şarj girişlerini standart hale getirmeyi ve elektronik atıkları azaltmaya ilişkin yönetmelik değişikliği konusunda anlaştıklarını duyurdu. 

Böylece, USB-C taşınabilir elektronik cihazlarda yeni standart şarj girişi olacak. 2024 sonbaharına kadar yeni akıllı telefon, tablet, dijital kamera, kulaklık, taşınabilir video oyun konsolu, hoparlör gibi cihazlarda USB-C şarj girişi bulunacak. Bu durumda tek bir şarj cihazı çeşitli elektronik cihazlarda kullanılabilecek. Öte yandan tüketiciler, her yeni cihazları için kablo ve şarj aleti satın almak zorunda kalmayacak.

40 ay sonra dizüstü bilgisayarları da kapsayacak 

Mevcut durumdaki kablo ve şarj aletleri çeşitli cihazlarda da kullanılabilecek. Yapılan düzenleme yürürlüğe girmesinden 40 ay sonra dizüstü bilgisayarları da kapsayacaktır. Söz konusu cihazların hızlı şarj sistemleri ise bu duruma uyumlu hale getirilecek. Bahsi geçen uygulamayla elektronik atıkların azaltılması hedeflenmektedir. Bu düzenleme, AP ile AB Konseyi tarafından resmen onaylamasının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek. Şu anki çoğu Android cihaz, USB-C girişi ile şarj edilmektedir. Kulaklık ve diğer çeşitli aksesuarlar ile yeni dizüstü bilgisayarlar da aynı girişi kullanmaktadır. 


Bu durum Apple’ı oldukça etkileyecek 

Yapılan düzenlemenin özellikle Apple firmasını etkilemesi yönünde beklentiler var. Apple, akıllı telefonlar, bazı tabletler ve kulaklıklarında lightning isminde farklı bir giriş kullanmaktadır. Firma, yeni iPad ve dizüstü bilgisayarlarında da USB-C girişi tercih etmektedir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal