05.03.2021-09:39 (Son Güncelleme:05.03.2021-09:39)


1

Mavi Vatan tatbikatını ilgiyle takip eden Yunanistan'da Foça'da bulunan deniz üssünün uydu görüntülerini sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı. ABD'nin Atina Büyükelçisi de Washington'ın teklifini basın mensuplarına bildirdi. Türkiye'nin anlaşma açıklamasının akabinde de Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis hemen telefona sarılarak Mısır'ı aradı.



2

Doğu Akdeniz krizinin patlak vermesi ile Yunanistan'ın yanında olduğunu gözler önüne seren, Yunan ordusuyla pek çok tatbikat gerçekleştiren ve Girit Adası'na savaş gemisi yollayan ABD, adeta Türkiye'ye meydan okuyan bir adım atma hazırlığında. Yunanistan ile Amerika ordusunun eğitimlerini savaş uçağına binerek izleyen Yunan aşığı Atina Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, Washington'ın kararını dün basın mensuplarıyla paylaştı.



3

Geoffrey Pyatt, ABD'nin Yunanistan'a F-35 savaş uçağı satmaya hazır olduğunu ve Atina idaresinin ne zaman isterse konu olan hamlenin yapılabileceğini bildirdi. Atina Büyükelçisi'nin aktardığı bilgiye göre, masada aynı zamanda 2 ülke arasında güçlü bir askeri iş ortaklığı var.



4

Basın mensupları aracılığıyla idare edilen Türkiye-Yunanistan münasebetleri sorusuna da cevap veren Pyatt, "Top Ankara'nın sahasında" dedi, Washington'ın Yunanistan idaresini desteklediğini öne sürdü. ABD Büyükelçisi Geoffrey Pyatt'in açıklamalarını Kathimerini 'Yunanistan'la fırkateynler ve F-35 masada', New Post 'Pyatt Yunanistan'a F-35'in zeminini hazırlıyor' başlıkları ile servis etti.



5

To Vima gazetesi, önceki ay ABD Başkanı Joe Biden ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in üzerinde askeri üniformaların olduğu bir çizimin yer aldığı 'ABD ile üs, silah ve fon pazarlığı' başlığı ile özel bir habere hazırlamıştı. To Vima'nın haberine göre, Washington Atina'dan 'Ortak Savunma ve İşbirliği Anlaşması'nın 1 sene yerine 5 sene boyunca yenilenmesini istiyor. Bu çalışma için de Yunanistan'ı Türkiye'nin jeopolitik ağırlığına denk olduğu doğrultusunda ikna etmek istiyor.



6

Türk ordusunun 87 savaş gemisiyle gerçekleştirdiği Mavi Vatan tatbikatını yakından takip eden Yunanistan'da, Foça'daki deniz üssünün uydu görüntülerini de sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı.



7

Yunanistan aynı zamanda Doğu Akdeniz'deki yakın müttefiki ABD ile tatbikatlarını sürdürüyor. ABD'nin Avrupa-Afrika Deniz Kuvvetleri, USS Porter destroyerinin Yunan hava ile deniz etkenleriyle beraber bir tatbikat gerçekleştirdiğini açıkladı.



8

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR