ABD’den Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tank

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’ya destek amaçlı 31 adet M1 Abrams tankı ve 8 adet M88 tank kurtarma aracı vereceklerini duyurdu.

26.01.2023-10:57 - (Son Güncelleme: 26.01.2023-17:34) ABD’den Ukrayna’ya 31 adet M1 Abrams tank

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali geçen sene 24 Şubatta başlamıştı. Ukrayna’ya destek için silahlanma yarışı ise devam ediyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya 31 adet M1 Abrams tankı ve 8 adet M88 tank kurtarma aracı vereceklerini duyurdu.

Biden, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın adil ve kalıcı bir şekilde bitirmek istediklerin söyleyerek, “Putin, en başından bu yana yanıldı ve yanılmaya devam ediyor” dedi.

Ukrayna'ya 31 adet tank

"Dünyanın en yetenekli tankları"

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya göndermeyi planladığı Abramsların “ dünyanın en yetenekli tankları” olduğunu belirtti. Biden, 31 Abrams tankının Ukrayna’nın stratejik hedeflerine ulaşma konusunda kapasitesini artıracağını söyledi.

Washington yönetiminin bu adımı, Almanya’nın ABD’den önce Ukrayna’ya tank tedarik etmekte isteksiz olması ve Alman yapımı tankların Ukrayna ordusuna başka devletlerce verilmesini henüz onaylamaması üzerine geldi.

Gün içinde basına konuşan ABD’li bürokratlar, Washington’un Almanya ile diplomatik bir anlaşma kapsamında Ukrayna’ya tank tedarik etmeye meyilli olduğu belirtmişti.

Buna göre, Almanya’nın kendi envanterinden Leopard tanklarını Ukrayna’ya vermesi ve Polonya ile diğer devletlerin de ellerindeki Alman yapımı tankları Ukrayna'nın kullanımına sunmalarını onaylaması karşılığında ABD de Ukrayna’ya M1 Abrams tankları sağlayacak.

En gelişmiş tanklardan biri

Rusya: ABD’nin tankları da yanacak

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Ukrayna’ya sevk etmeyi planladığı Abrams tanklarının etkisinin büyütülmemesini gerektiğini belirterek “Bu tanklar da diğerleri gibi yanacak. Ancak çok pahalılar ve bedeli de öncelikle Avrupalı vergi mükelleflerince ödenecek” dedi.

Almanya da Leopard tanklarını gönderecek

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna'ya Leopard 2 tanklarının sevkiyatına onay verdi. İlk etapta, Ukrayna'ya 14 Leopard 2 tankı gönderilecek. Alman hükümeti ayrıca, bu tanklara sahip başka ülkelerin de Ukrayna'ya sevkiyatına izin verecek.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal