ABD'den ilk açıklama geldi! 'Tarihi kararlar alınacak'

Beyaz Saray'dan gelen açıklamada konuya ilişkin, İspanya'nın başkenti Madrid'de gerçekleştirilecek olan NATO zirvesinde tarihi kararların alınacağı belirtildi. İşte haberin detayları...

28.06.2022-13:59 - (Son Güncelleme: 28.06.2022-13:59) ABD'den ilk açıklama geldi! 'Tarihi kararlar alınacak'

ABD'den İspanya'nın başkenti Madrid'de 28-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan NATO zirvesine yönelik açıklama geldi. 

Konuya ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise, "Madrid'deki NATO zirvesinde İttifak'ın ortak güvenliği ve savunması için tarihi kararlar alınacak" ifadelerine yer verilirken, "Başkan Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinde görüşecek" diye kaydedildi. 


Erdoğan ve Biden telefon görüşmesi gerçekleştirdi 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi yaptı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından gelen açıklama ise, görüşmede, Türkiye-ABD ilişkilerine dair hususlar ve bölgesel konular konuşuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden görüşmede öte yandan Madrid'de düzenlenecek olan NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı öncesinde zirve gündemine yönelik değerlendirmeler yaptı. 

Zelenski de video konferans yoluyla katılacak 

Söz konusu NATO üyesi ülkelerin liderleri, neredeyse tüm dünyaya çeşitli etkileri bulunan Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlatmış olduğu savaşa ilişkin gelişmeleri görüşmek ve NATO'nun yeni stratejik konseptini kabul etmek üzere bir araya gelecektir. 

Bunun yanı sıra NATO Zirvesi, İspanya'nın başkenti Madrid'de 28-30 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek. Zirvede Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil edecektir. Zirve toplantısı, 28 Haziran tarihinde İspanya Kralı Felipe'nin liderlere vereceği akşam yemeğiyle birlikte başlayacak. 29 Haziran sabahı ilk oturumda Ukrayna ve Rusya konuşulacak. Bahsi geçen oturuma Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video konferans yöntemiyle katılımı gerçekleştirecek ve liderlere hitap edecek. 

İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği 

İsveç ve Finlandiya, Ukrayna saldırısını başlatmasının ardından Rusya'yı yükselen tehdit olarak görerek 18 Mayıs tarihinde NATO'ya üyelik başvurusu yaptı. Fakat iki ülkenin üyelikleri konusunda Türkiye'nin güvenlik endişeleri bulunmaktadır. 

Bu durumda Türkiye, NATO üyesi olabilmeleri için PKK/YPG, DHKP-C ve FETÖ gibi terör örgütlerinin bu ülkelerdeki yapılanmasının, para toplama, adam devşirme, propaganda gibi faaliyetlerinin sona erdirilmesini diğer yandan Türkiye'ye ilişkin silah ambargosu ve kısıtlamalarının kaldırılmasını talep ediyor. 

Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi adına yürütülen müzakereler ise henüz sonuç vermedi. Türkiye, Madrid Zirvesi'ni bir son tarih ya da dönüm noktası olarak görmüyor ve müzakerelerin sürmeye devam edeceğinin altını çiziyor. Türkiye bu konuda, İsveç ve Finlandiya'dan bağlayıcı taahhütler ve somut adımlar istiyor. Bu çerçevede imzalanması istenen ve üzerinde müzakere edilen belgeler yer alıyor. 

Söz konusu NATO Zirvesi'nde ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı görüşmelerde ise İsveç ve Finlandiya'nın başvurularının gündeme gelmesi beklenmektedir. İki ülkenin liderleri NATO Zirvesi için Madrid'e gelecek fakat zirve programında yalnızca ilk günde ev sahibi İspanya'nın liderlere vereceği yemek bölümünde bulunmaları öngörülmektedir.

Hüsna Gizem Güven
husnagguven@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal