ABD’den dikkat çeken iddia: Çinliler Türkler için geliyor

16’ıncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na katılan Çin hakkında dikkat çeken sözler. ABD merkezli Defense News, Çin’in Türk şirketleri için fuara katıldığı iddia edildi. İşte detaylar…

26.07.2023-16:05 - (Son Güncelleme: 26.07.2023-16:19) ABD’den dikkat çeken iddia: Çinliler Türkler için geliyor

IDEF'23, 16'ncı Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı bugün başladı. Türk firmalarında katıldığı fuara Avrupa merkezli yayın organları büyük ilgi gösterdi. ABD merkezli Defense News ise Çin'in Türk şirketlerini satın alma amacıyla fuara katılacağını iddia etmesi ise dikkat çekti. 

Türk şirketleri satın almak için geliyorlar

HaberGlobal'in haberine göre; Yurt dışı basınında fuara katılan Türk savunma sistemleri hakkında övgü dolu açıklamalar yer aldı.  Türkiye'nin kara savaş araçlarındaki güçlü şirketlerinden FNSS Savunma Sistemleri'nin (FNSS) modüler otonom insansız kara savaş aracı Gölge Süvari'nin fuara damga vuracağı ifadesine yer verildi. ABD'nin önemli yayınlarından biri olan Defense News'te yayınlanan 'Çin'in Türkiye'deki IDEF Savunma Fuarı için planları ne?' başlıklı analizinde de 74 Çin savunma şirketinin fuara katılacağı bilgisine yer verildi. Analiz yazısına göre Çinli firmaların fuara asıl katılım gerekçesi "uzun vadeli hedeflerine uygun olarak satın alma amacıyla Türk firmalarına bakıp değerlendirecek olmaları" Tartışmalı iddiaya göre Çinli firmaların amacı Türkiye'deki savunma şirketlerini satın alıp kendi teknolojilerini Türkiye'de üretmek. Sonrasında 'NATO sistemi üretimi olan' bu ürünleri Türk firmaları üzerinden yine diğer 'NATO sistemlerini kullanan ülkelere satmak” ifadeleri yer aldı. 

Dünyada önemli bir yere sahip olacak

Türkiye'nin İnsansız Ağır sınıf Kara Savaş Aracı (H-UGV) Gölge Süvari'nin ABD üretimi M113 personel zırhlı taşıyıcıdan esinlenerek oluşturulduğuna dikkat çekilerek, "Modern kara savaşlarında üstün yapay zekaya sahip UGV'ler artık hem yüksek hem de düşük yoğunluklu operasyonlarda orduların vazgeçilmezi haline geliyorlar. Gölge Süvari de uluslararası askeri tatbikatlarda test edildi ve gerçek zamanlı operasyonlarda üstün başarı gösterdi. Türkiye'nin ilk UGV'si olan savaş aracı kendi sınıfında dünyada da önemli bir yere sahip olacak” ifadelerine yer verildi. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal