ABD’den dikkat çeken açıklama: Türkiye dışında başka hiçbir ülke yapamazdı

Seçim sürecinden sonra Türkiye ile olan bağlarını daha da kuvvetlendirmek istediklerini ifade eden ABD’den yeni açıklama geldi. İşte detaylar…

14.06.2023-13:58 - (Son Güncelleme: 14.06.2023-14:09) ABD’den dikkat çeken açıklama: Türkiye dışında başka hiçbir ülke yapamazdı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye ile ilgili yeni dönem ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. Falke, "Türkiye dışında başka hiçbir ülke, Rusya ve Ukrayna arasındaki ihtilafı-Montrö Sözleşmesi'ni uygulamaya koyarak- kontrol altına alamazdı. Ve başka hiçbir ülke Karadeniz tahıl girişiminin kolaylaştırılmasını başarılı şekilde sağlayamazdı" dedi.

ABD’den dikkat çeken Türkiye açıklaması

İstanbul’da düzenlenen bir yemeğe katılan Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Türkiye'den övgü dolu sözlerle bahsetti. Flake "Türkiye dışında başka hiçbir ülke, Rusya ve Ukrayna arasındaki ihtilafı -Montrö sözleşmesi'ni uygulamaya koyarak- kontrol altına alamazdı. Ve başka hiçbir ülke Karadeniz tahıl girişiminin kolaylaştırılmasını başarılı şekilde sağlayamazdı" diyen Flake, Türkiye'de seçimlere katılım oranının diğer ülkelere örnek oluşturduğunu da sözlerine ekledi. Sadece kürsüde değildi Flake'in mesajları. Gündemdeki sıcak başlıklara dair gazetecilerin sorularını da yanıtladı. "Türkiye ile yeni dönemde işbirliğini daha da artırmak istiyoruz" dedi.

3 alana dikkat çekti

Flake konuşmasının devamında; "Ticari olarak Türkiye ile harika bağlarımız var. Ticaret hacmimiz şu an 33 milyar dolar seviyesinde, bunun daha da artmasını bekliyoruz. İkinci alan, insanlarımız arasındaki bağ. Turizmde bu yıl 1,8 milyon Amerikalının Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. Değişim programları ve eğitim fırsatlarında artış bekliyoruz. Güvenlik kısmında devam eden bir işbirliğimiz var. Türkiye NATO'daki ikinci güçlü ülke. Güçlü kaldığına ve NATO ile çalışır olduğuna emin olmak istiyoruz. Rusya'nın yaptırımları delmesini önlemek için Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Elimizdeki bilgileri Türk mevkidaşlarımızla da paylaşıyoruz" diye konuştu. 

NATO üyelik sürecine dair açıklama

ABD Büyükelçisi NATO süreçlerini de değindiği konuşmasında; "Protestolar konusunda ülkelerin ifade özgürlüğü yasaları var ve bu hala anayasalarının bir parçası; ama terörü finanse edenlere karşı İsveç önlemler alıyor. Ve bu iyi, onların aldıkları tedbirlerden memnunuz ve üye olmalarının vakti geldi. NATO'ya üye olmaları teröre karşı daha fazla işbirliğinin başlangıcı olacaktır. ABD yönetimi Türkiye'ye silah satışı konusuna destek veriyor, F-16 satışına bunun için İsveç'in NATO üyeliği bir önkoşul değil; ama kongre üyelerinin de söz hakkı var ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda çok güçlü duyguları var” ifadelerini kullandı. 


Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal