ABD’den Bol ve Ucuz Dolar Geliyor!

Kapalı kapılar ardında, ABD ile ilişkilerini düzelten Türkiye, 5 Kasım’da FED’in yeni tahvil alım programı ile bol ve ucuz dolar bekliyor.

08.10.2020-10:00 - (Son Güncelleme: 08.10.2020-11:41) ABD’den Bol ve Ucuz Dolar Geliyor!

Haber365Özel-Ekonomi Servisi

Fed tahvil alım programını yeniden başlatmaya hazırlanıyor. Seçimlerden etkilenmemek için ilk toplantı, 4-5 Kasım’da.

Türkiye, kapalı kapılar ardında, ABD ile ilişkilerini düzeltirken, Merkez’in (TCMB) 125 baz puanlık yeni bir faiz arttırımına gitmesi bekleniyor.

Bu da, Türkiye’ye bol ve ucuz dolar girişi anlamına geliyor.

FED, VARLIK ALIM PROGRAMINI YENİDEN BAŞLATIYOR! 

ABD Merkez Bankası FED, varlık alımını yeniden başlatmaya hazırlanıyor.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle küresel ekonomideki tahribatı dikkate alan, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), varlık alımlarını yeniden devreye almaya hazırlanıyor.

FED’in toplantısı, seçimlerden hemen sonra ve 4-5 Kasım tarihlerinde yapılacak.

FED’in varlık alım programı, Türkiye gibi ülkelerden, tahvil alımı gibi yatırımları kapsıyor. Bu, FED’e faiz geliri, Türkiye’ye ise bol ve ucuz dolar girişi anlamına geliyor.

JAPON EV KADINLARI EFSANESİ

Şehir efsanesine göre, 2008’den önce bir grup Japon ev kadını, Japon bankalarından sıfıra yakın faizle aldıkları krediyi, Türkiye’de mevduat faizine yatırmış.

Sene sonunda, Japonya bankalarına ödenen ana paradan sonra kalan faiz karları olmuş. Bu durumu gören ABD, 2008’deki mortgage krizi sonrası, aynı operasyonu ben niye yapmıyorum, diyerek, başlatmış.

Varlık alım programı, 2014 yılında aylık 85 milyar dolara ulaşmıştı.

HİPERENFLASYON RİSKİ!

ABD, karşılıksız bastığı para karşılığı, gelişmekte olan ülkelerden faiz alıyordu. Bu karlı bir işti ama ekonomistler, bir hiperenflasyonun kapıda olduğunu söyleyince, 2015’te program durduruldu.

ABD, DOLARI GERİ ÇAĞIRDI

Dünyada, farklı ülkelerde bol miktarda dolar olması halen risk anlamına geliyordu. Bunun üzerine FED sıfıra yakın faizini periyodik olarak arttırmaya başladı.

FED’in her faiz arttırım kararı ile birlikte, dünyadaki dolar, güvenli liman olarak ABD’ye dönüyordu.

Ancak, doları çağırma operasyonu, 2008 yılının bol ve ucuz dolar kuru etkisinin tersine, az ve pahalı dolar kuru anlamına geliyor ve Türkiye gibi ekonomileri zorluyordu.

ABD İLE İLİŞKİLER DÜZELTİLDİ

Kapalı kapılar ardında, Türkiye ile ABD'nin ilişkilerinde olumlu adımlar atılırken, öte yandan Merkez Bankası'ndan (TCMB) 125 baz puanlık faiz arttırımı hamlesi bekleniyor.

4-5 Kasım tarihinde alınacak tahvil alım programı ile Türkiye’nin döviz sıkıntısı önemli ölçüde çözülmüş olacak.

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal