ABD’de seçim provası: ‘‘Süper Salı’’da halk kimi seçecek?

Seçime hazırlık yapan Amerika Birleşik Devletleri'nde siyaset sahnesi epey bir hareketlilik yaşanıyor. Ön seçim olarak kabul edilen ve Kasım ayındaki Başkanlık seçimleri için "Süper Salı" olarak adlandırılan bu seçim provasına Demokratlardan Joe Biden ve Cumhuriyetçilerden Donald Trump partileri için en güçlü adaylar olarak giriyor. Peki Süper salı kazananı kim olacak?

05.03.2024-12:54 - (Son Güncelleme: 05.03.2024-17:53)

ABD'de partilerin başkan adaylarının kim olacağına dair önemli bir aşamaya gelindi. Toplam 50 eyaletin 16'sında başkan adaylığı için ön seçim yapılacağı duyuruldu. "Süper Salı" olarak adlandırılan bu seçim provasına Biden ve Trump partileri için en güçlü adaylar olarak gireceği öğrenildi.

Joe Biden’in yeri sarsılabilir mi?

Kasım ayındaki Başkanlık seçimleri öncesi önemli dönemeçlerden biri de ‘Süper Salı’ olarak kabul görüyor. 50 eyaletten 16'sında hem Demokratik Parti hem de Cumhuriyetçi parti için ön seçimler yapılacak. Süper Salı'da özellikle Kaliforniya, Teksas, Virginya gibi önemli yerler bulunuyor. Biden, kendi partisi adına ön seçimlerde en büyük aday. Bugüne kadarki ön seçimleri de açık ara farkla kazandığı görüldü. Fakat Gazze’de yaşanan soykırım sonrası İsrail’e tam destek vermesi, halkının kendisini seçmeme tehlikesiyle baş başa kalıyor. Bazı kesimler için ise tüm eyaletlerde Demokratik Parti için yine benzer sonuçların çıkması bekleniyor. Cumhuriyetçi Parti için Süper Salı'nın bir kırılma noktası olabileceği de konuşuluyor.

Trump avantajlı gibi görünüyor!

ABD'de ön seçim

Düğüm Trump'ın karşısında tek güçlü aday olarak kalan Nikki Haley gibi görünüyor. Haley daha önce valilik yaptığı Güney Karolina da dahil olmak üzere ön seçimlerde büyük hayal kırıklığı yaşamıştı. Son olarak başkent Washington'da Trump'a karşı ilk zaferini alsa da Haley'in 16 eyalette yenilgi yaşaması adaylıkla ilgili kararını değiştirebilir. Yüksek mahkeme Trump'ın bazı eyaletlerde açılan davalara rağmen oy pusulasından çıkarılamayacağına hükmetti. Bu kararla Trump ön seçimlere daha moralli girecek. ABD'de ön seçim süreci ise Haziran ayına kadar sürecek. Ayrıca Ağustos ayında ise ABD'de başkan adayları resmi olarak açıklanacak.


Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal