ABD'de IQ'su Düşük Olan Adamın İdamı Ertelendi

IQ'sunun 75'in altında olduğu ortaya çıkan ABD'nin Alabama eyaletinde bulunan bir mahkumun idam edilmesine yirmi bir saat kala infazın ertelenmesi karar alındı.

13.02.2021-14:54 - (Son Güncelleme: 13.02.2021-14:54) ABD'de IQ'su Düşük Olan Adamın İdamı Ertelendi

ABD'nin Alabama eyaletinin güney bölgesinde bulunan hapishanede Çarşamba günü yapılması planlanan infaza tam 21 saat kala ABD 11. Bölge Temyiz Mahkemesi aracılığıyla mahkum Willie B. Smith'in idamının ertelenmesine karar alındı.

1991'de Birmingham'da bir emniyet dedektifinin kız kardeşi Sharma Ruth Johnson av tüfeği ile öldürülmüş, 1992'de mahkum edilen 51 yaşında olan Willie B. Smith 51'in idamı için yirmi sene geçti.

Savcılar Smith'in 22 yaşında olan Johnson'ı bir ATM önünden silah zoru ile kaçırdığını, Johnson'ın 80 dolarını (hemen hemen 560 lira) çaldığını ve akabinde onu Birmingham şehrinde bulunan bir mezarlığa götürerek başının arkasından vurup öldürdüğünü belirtmişti.

Temyiz mahkemesine göre IQ'su yetmiş beşin altında olduğu tespit edilen Smith'in infaz ile bağlantılı formları doldururken Alabama eyaletinin kendisine gereken şekilde yardım etmediği iddiası şu an göz önünde bulundurularak.

2021 yılında idam infazı yapılan ilk eyalet olma yolunda giden Alabama'nın temyiz mahkemesinin hükmüne karşı gelmesi bekleniyor. Eyalet Smith'in iddiasının idamı ertelemek için son dakika adımı olduğunu öne sürüyor.

Eyaletin, temyiz mahkemesinin Smith'in papazının idam odasına girmesine müsaade edilmediği süre boyunca Smith'in infaz edilemeyeceğini ifade eden ayrı bir hükmüne de itiraz etmesi tahmin ediliyor.

Alabama'da daha öncesinde idam odasına istenmesi halinde mahkum ile beraber dua edecek bir cezaevi papazı verilmiş, ancak Müslüman mahkumların idam odasında bir imamın olmasını talep etmesinin ardından bu sisteme son verilmişti. 

Ölüm Cezası Bilgi Merkezi'nin verilerine Smith'in idamı, kovid-19 salgını esnasında yapılan az sayıdaki infazdan biri olacaktı. 8 Temmuz tarihinden bu yana da hiçbir eyalette idam olmamıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal