ABD’de F-35 krizi: Teslimatlar duracak

ABD’nin beşinci nesil savaş uçağı F-35’te yeni bir kriz ortaya çıktı. Pentagon'un yazılım sorunları nedeniyle geliştirilmiş F-35 teslimatlarını önümüzdeki ay durduracağı öğrenildi.

13.06.2023-11:26 - (Son Güncelleme: 13.06.2023-17:16)

ABD’nin en gelişmiş savaş uçağı olarak nitelendirilen beşinci nesil F-35’lerde yeni bir kriz patlak verdi. Lockheed Martin şirketi tarafından üretilen savaş uçaklarında yaşanan yazılımsal sorunlar sebebiyle Pentagon’un F-35 teslimatlarını gelecek ay durduracağı kaydedildi. 

Teslimatlar duracak

Aksam.com.tr'nin DefenseNews'ten aktardığı habere göre, ABD Savunma Bakanlığı, yeni üretime giren F-35 avcı uçaklarını, jetlerin yükseltilmesindeki gecikmeler nedeniyle önümüzdeki aydan itibaren teslim almayı durduracak.

ABD F-35 Krizi

Yeni teknolojilerle donatılan yeni savaş uçaklarının planlanan teslimatının durdurulması, üretici Lockheed Martin'in düzinelerce uçağı uzun bir süre elinde tutması gerekeceği anlamına geliyor.

F-35'in yeni teknolojilerle donatılması birçok iyileştirme içeriyordu.

Geçtiğimiz Nisan ayında tamamlanması planlanan geliştirme çabaları F-35'in daha uzun menzilli hassas silahlar taşımasına izin verecekti.

Planlanan tarihte teslim edilemeyen F-35'ler planlanan programın 1 yıl gerisinde kaldı.

Yazılım entegrasyonunun geç başladığını ve zor olduğunu belirten uzmanlar Lockheed Martin'in, bu yıl ilk TR-3 özellikli F-35'i teslim etme taahhüdünü sürdürdüğünü söyledi.

Sorun yıl sonuna kadar çözülmezse belki onlarca yeni F-35 yıl sonuna kadar teslim edilemeyebilir.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal