ABD'de 2021 Savunma Bütçesi Yasalaştı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 hafta önce veto ettiği 2021 savunma bütçesi, ABD Senatosu'nda kabul edildi.

02.01.2021-00:59 - (Son Güncelleme: 02.01.2021-00:58)  ABD'de 2021 Savunma Bütçesi Yasalaştı!

ABD'de 2021 yılının ilk gününde toplanan Senato, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısını oyladı.

Yapılan oylamada tasarı, 13 hayır oyuna karşı 81 evet oyu ile kabul edildi. 740 milyar dolarlık tasarı, Temsilciler Meclisi'nin ardından 3'te 2 çoğunlukla Senato'dan geçerek Trump'ın veto yetkisini aştı. Böylece söz konusu tasarı, Trump'ın veto yetkisini aşarak yasalaşan ilk tasarı oldu.

Kuzey Akım 2 boru hattı projesine ve Türkiye'ye Rus S-400 füze savunma sistemlerini satın alması nedeniyle CAATSA yaptırımlarının önünü açan Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısı ayrıca, 740 milyar dolarlık savunma bütçesini, 12 bin ABD askerinin Almanya'dan geri çekilmesini, Ukrayna'ya daha fazla silah satışını ve Rusya-ABD askeri iş birliğinin yasaklanmasını içeriyor.

'TÜRKİYE'YE YAPTIRIMLAR NEYİ İÇERİYOR'

ABD'de onaylanan savunma bütçesi yasa tasarısında CAATSA kapsamında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ile birlikte, Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit yaptırım listesine alındı. Yaptırım kapsamında kurum başkanı ve 3 kişinin ABD'deki mal varlıkları dondurulacak ve vize kısıtlaması uygulanacak.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı'nın ABD'den ihracat lisansı alması, ABD ve uluslararası kurumlar ile birlikte EXIM bank kredileri kullanması yasaklandı.

Türkiye, daha önce de üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılmıştı. Türkiye'nin parasını ödediği 6 adet F-35 savaş uçağının da ABD ordusunun kullanılması için Senato tarafından yetki verilmişti.
Yaptırım kararında Türkiye'ye de çağrı da bulunularak ABD ile koordineli bir şekilde S-400 alımıyla ilgili sorunun çözülmesi istenmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal