ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü Burns: ‘‘Şu an Orta Doğu patlamaya hazır bomba gibi!’’

CIA Direktörü William Burns, Orta Doğu hakkında çarpıcı bir yorumda bulundu. 7 Ekim’de yaşanan olayların bölgede bir dönüm noktası oluşturacağına dikkat çekerek, ‘‘Her şey patlamaya hazır bomba gibi’’ benzetmesinde bulundu.

31.01.2024-14:29 - (Son Güncelleme: 31.01.2024-14:29) ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı Direktörü Burns: ‘‘Şu an Orta Doğu patlamaya hazır bomba gibi!’’

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns, "Son 40 yılımın büyük kısmını Ortadoğu'da ya da bu bölge üzerine harcadım ve Ortadoğu'yu daha karmaşık ve bu kadar patlamaya hazır nadiren gördüm’’ ifadelerine yer verdi.

Burns önemli bir makaleyi kaleme aldı!

Burns, Amerikan dış politika dergisi Foreign Affairs için kaleme aldığı makalede çeşitli noktalara değinerek, gündeme ilişkin yorumlara yer verdi. "Ajanlık ve Devlet Yönetimi: Rekabet Çağı İçin CIA'in Dönüşümü" başlıklı makalede uluslararası ilişkileri ilgilendiren pek çok temel başlığı ele aldı. Sürecin ciddi zorluklar içerdiğini ve önemli değişiklikleri beraberinde getireceğini aktaran Burns, Gazze'de İsrail saldırılarının yoğunluğunu azaltmak, Filistinli sivillerin insani ihtiyaçlarını karşılamak, rehinelerin serbest kalmasını sağlamak, çatışmanın bölgeye yayılmasını önlemek ve Gazze'de uygulanabilir bir formül bulabilmek gibi oldukça zor problemlerle karşı karşıya olduklarını söyledi.

‘‘40 yılımı Orta Doğu’ya verdim ilk defa böyle görüyorum!’’

Burns'ın Orta Doğu Yorumu

7 Ekim'de başlayan ve İşgalci İsrail'in Gazze'de halen devam eden katliamlarıyla gerilimin sadece bölgeyi değil tüm küresel sistemi ilgilendirdiğini belirten Burns, sürecin hassasiyetini, "Son 40 yılımın büyük kısmını Ortadoğu'da ya da bu bölge üzerine harcadım ve Ortadoğu'yu daha karmaşık ve bu kadar patlamaya hazır nadiren gördüm’’ dedi.

‘‘İran güçlenmiştir!’’

Bölgesel denkleme bakıldığı zaman düzlemde İran-İsrail arasında yaşananlara ilişkin, "İsrail'in ve bölgenin güvenliği için anahtar, İran'la baş edebilmektir. İran rejimi mevcut krizde güçlenmiştir ve son bölgesel uzantısına kadar savaşmaya hazır gözükmektedir’’ şeklinde konuştu.

Burns’ın Ukrayna Yorumu!

Ukrayna hakkında da fikir beyan eden Burns, ABD'nin ve Batı'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin hayati ve çok kritik olduğunu belirterek, ABD Kongresinde takılan Ukrayna'ya destek paketine ilişkin, "Şu kritik aşamada ABD için geri adım atmak ve Ukrayna'ya desteği kesmek tarihi anlamda kendi kalemize gol atmak olur. Rusya Ukrayna'daki savaşı birkaç düzlemde kaybetti. Rus ordusu ağır kayıplar verdi ve ekonomisi tahribata uğradı’’ ifadelerine yer verdi.

Çin tehlike oluşturuyor!

Burns'ın Orta Doğu Yorumu

ABD'nin şu an karşı karşıya olduğu durumu Soğuk Savaş'ın bittiği döneme ya da 11 Eylül sonrası döneme benzeten CIA Direktörü, ABD'nin artık Çin ve Rusya karşısında "rakipsiz üstünlüğe" sahip olmadığının açıklamasında bulunarak,"En yakın meydan okuma Rusya'dan geliyor olabilir, ancak Çin uzun vadede daha büyük bir tehdittir." ifadesine yer vererek, teşkilatın son yıllarda ciddi şekilde buna göre yeniden organize olduğunu ve sadece Çin üzerine odaklanan bir birim kurduklarının bilgisini paylaştı. Ukrayna'daki savaşı en yakından Pekin'in izlediğini söyleyen Burns, "Çin, uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyeti ve bunu yapmak için ekonomik, diplomatik, askeri ve teknolojik gücü ile ABD'nin yegane rakibi olarak durmaktadır. Çin'in yükselişi tek başına sorun deği asıl sorun Pekin'in "tehdit edici" eylemleri mevcut. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in sadece ülkesinin dönüştürücü gücüne odaklanmayıp uluslararası sistemi "yeniden yazma" niyetiyle daha büyük adımlar attığını görmekteyiz’’ dedi.

Züleyha Koyunoğlu
zuleyhakoyunoglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal