ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı paylaştı: “Yemen'deki Husiler Aden Körfezi'ne gemisavar füze fırlattı!”

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'deki İran destekli Husilerin Aden Körfezi'ne doğru gemisavar balistik füze fırlattığını duyurdu. Olayla ilgili detaylar ABD'nin resmi sosyal medya platformu üzerinden paylaşıldı.

14.03.2024-13:57 - (Son Güncelleme: 14.03.2024-16:29) ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı paylaştı: “Yemen'deki Husiler Aden Körfezi'ne gemisavar füze fırlattı!”

Açıklamada, Husilerin Aden Körfezi yönünde gemilere karşı fırlattıkları gemisavar balistik füzenin herhangi bir gemiye isabet etmediği, olayda yaralanan ya da hasar gören olmadığı bildirildi. CENTCOM'un açıklamasında ayrıca, Husilerin kontrolündeki bölgelerde bulunan 4 insansız hava aracıyla (İHA) bir karadan havaya füzenin imha edildiği belirtildi. İmha edilen silahların, bölgedeki ticari gemilere ve ABD Donanması'na yönelik bir tehdit oluşturduğu ifade edilerek, bu müdahalenin "seyrüsefer özgürlüğünü korumak" amacıyla yapıldığı vurgulandı.

Kızıldeniz’in son durumu

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husi isyancılar, 31 Ekim 2023'ten beri İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Yemen açıklarında eylemlerine devam ediyor. Husiler, İsrail'e bağlı olduğunu iddia ettikleri ticari gemilere el koyarken, bazılarına da insansız hava araçları ve füzelerle saldırılar düzenliyor. Bu eylemlerin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı. ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlerine karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı. ABD güçleri, bu süreçte Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronlarını düşürdüğünü duyurdu.

Avrupa Birliği (AB), Kızıldeniz'de seyrüsefer güvenliği için 19 Şubat'ta Aspides misyonunu başlatırken İtalya da 5 Mart’ta parlamento kararıyla bu misyona katılarak taktik komutayı üstlendi. Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Bu gelişmeler, bölgedeki jeopolitik dengelerin değişmesine ve deniz ticaretinin güvenliği üzerindeki endişelerin artmasına neden oldu. Husilerin İsrail'e karşı yaptığı eylemler, uluslararası toplumun ve deniz ticareti sektörünün dikkatini çekerek bölgedeki tansiyonu yükseltti.


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal