ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçi Blok: Rusya-Ukrayna savaşının yönünü değiştirecek paketi engelledi

ABD Kongresi'nde Rusya-Ukrayna savaşının gidişatını etkileyecek önemli bir gelişme yaşandı. Cumhuriyetçiler, Senato'daki sınır güvenliği ve Ukrayna yardımlarını içeren 118 milyar dolarlık paketi bloke etti. Bu durum, ABD'nin Rusya'nın saldırganlığına karşı destek ve yardım sağlama çabalarını etkileyebilir. Söz konusu paket, Ukrayna'ya askeri yardım, güvenlik önlemleri ve ekonomik destek içeriyordu.

08.02.2024-14:56 - (Son Güncelleme: 08.02.2024-14:56) ABD Kongresi'nde Cumhuriyetçi Blok: Rusya-Ukrayna savaşının yönünü değiştirecek paketi engelledi

ABD Senatosu'nda Cumhuriyetçiler, içerisinde sınır güvenliği ile Ukrayna ve İsrail'e yardımları da içeren 118 milyar dolarlık paketin gündeme alınmasını engelledi. Cumhuriyetçiler, "sınır güvenliğiyle ilgili adımları yetersiz bulmaları" nedeniyle paketi bloke etti. Senato Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, 49 evet oyuna karşılık 50 hayır oyu çıkarak, ilerlemesi için gereken 60 oy barajına ulaşılamadı ve tasarı bloke edilmiş oldu. Tasarıya destek veren Cumhuriyetçi senatörler Susan Collins, Lisa Murkowski, James Lankford ve Mitt Romney olurken, Demokrat senatörler Ed Markey, Bob Menenez, Alex Padilla ve Elizabeth Warren ile bağımsız senatör Bernie Sanders, hayır oyu kullandı. Sanders, İsrail'e sağlanan Amerikan yardımlarının Gazze'de sivillerin hayatına mal olması nedeniyle karşı oy verdiğini belirtti. 

Cumhuriyetçi senatörlerden yeni talep

Karşı oy veren Cumhuriyetçi senatörler, Demokratların sunduğu maddeleri yeterli bulmayarak daha güçlü adımlar atılmasını talep etti. Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ise içinde sınır güvenliği başlığının olmadığı ve sadece Ukrayna ile İsrail'e yardımları ve Gazze'ye insani yardımları içeren ayrı bir tasarıyı "B planı" olarak gündeme getirmeyi düşündüğünü açıkladı. Önceki Ukrayna paketinin Senato'da gündeme gelmesinden sonra Cumhuriyetçilerin oylarıyla reddedilmiş olması ve Temsilciler Meclisinde İsrail'e yardım öngören bir tasarının Demokratların oylarıyla reddedilmesi, sınır güvenliği konularındaki farklılıkları ve görüş ayrılıklarını gösteriyor. 


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal