ABD Kendi Kanlı Tarihine Bakmadan 1915 Olaylarına 'Soykırım' Dedi

Kendi kirli geçmişlerine bakmadan Amerika Başkanı Biden 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımladı

25.04.2021-10:02 - (Son Güncelleme: 25.04.2021-10:07) ABD Kendi Kanlı Tarihine Bakmadan 1915 Olaylarına 'Soykırım' Dedi

Joe Biden, ''Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz.''

'SOYKIRIM' DİYEN İLK ABD BAŞKANI OLDU

Amerika Başkanı Biden, 1915 olaylarına 'soykırım' diyen ilk Amerika Başkanı oldu.  

Biden, 1915 olaylarına dair yazılı bir açıklama yaptı.

Biden, ''Her yıl bugün Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölenleri hatırlıyoruz ve böyle bir zulmün bir daha yaşanmaması için taahhüdümüzü yeniliyoruz. 24 Nisan 1915'ten başlayarak, Ermeni entelektüeller ve toplum liderlerinin Osmanlı güçleri tarafından İstanbul'da tutuklanmasıyla, 1,5 milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi ya da yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdü.'' açıklamasında bulundu.

Açıklamada, Ermenice ''büyük felaket'' anlamında olan ''Meds Yeghern'' kelimesini de kullanan Joe Biden, ''Biz nefretin tüm şekillerinin çürütücü etkilerine karşı güçlü duruşumuzu sürdürüyoruz.'' diye açıkladı.

Joe Biden, 1915 olaylarından etkilenen birçok kişinin Amerika dahil dünyanın birçok yerinde yeni hayat kurduğunu belirterek, senelerdir Amerika'daki Ermenilerin ülkeye zenginlik kattığını belirtti.

Ermenilerin atalarının hikayelerini ABD topraklarına getirdiğini belirten Biden, ''Ermenilerin tarihine saygı duyuyoruz. Bu acıyı görüyoruz. Tarihi tasdik ediyoruz. Bunu da suçu birilerine yüklemek için değil, bunun bir daha asla yaşanmaması için yapıyoruz.'' dedi. 

Joe Biden, insan haklarına saygı duyulan, insanların onur ve emniyetleriyle yaşadığı bir dünya inşa etmek için çalıştıklarını ifade ederek, ''Dünyada bir daha zulüm yaşanmasını engelleme hedefimizi yeniliyoruz. Dünyadaki tüm insanların iyileşmesi ve uzlaşması peşindeyiz. Amerikan halkı 106 yıl önce bugün başlayan soykırımın kurbanı olan Ermenilere saygı duyuyor.'' görüşüne yer verdi.

''BÜYÜK FELAKET, TEHCİR VE KATLİCAM'' İFADELERİ KULLANILMIŞTI

Biden’dan önceki iki Amerika başkanı olan Donald Trump ve Barack Obama, göreve geldikten sonra konuya dair yaptıkları bütün açıklamada Ermenice ''Büyük Felaket'' anlamına gelen, ''Meds Yeghern'' ifadesi kullanıldı.

Amerika başkanları, 1993 tarihinde Bill Clinton döneminden bu yana 1915 olaylarına dair düzenli şekilde her sene yazılı açıklamada bulunuyor. 1915 olayları genellikle ''büyük felaket, tehcir ve katliam'' gibi ifadeler ile tanımlanıyordu.

46'ncı başkanlık seçimi sürecinde, ABD Başkanı Joe Biden, 1915 olaylarına sözde 'soykırım' diyeceğini söylemişti. 

Amerika'da bulunan 50 eyaletin 49'u 1915 olaylarını sözde 'soykırım' olarak belirtirken, sadece Mississippi olayları tarihçilerin değerlendirmesi gerektiğini söylemişti.

Joe Biden, Ermeni soykırımı ifadesini kullanan ilk ABD başkanıdır.

MECLİS BAŞKANI ŞENTOP: HERHANGİ HUKUKİ TEMELİ YOKTUR

Ankara'da, konuya dair bugün 2021'de neyin değiştiğini merak ettiklerini ifade etti.

Soykırım nitelemesi için hukuki hiçbir şart olmadığını belirten TBMM Başkanı Mustafa Şentop, ''ABD'nin 2021'de alacağı siyasi tutum, değişikliğin özde değil yalnızca yeni yönetimin tavrında olduğunu ortaya koyacak.''

Amerika Başkanı Biden'ın 1915 olayları için soykırım ifadesini kullanacağı iddiasına dair Şentop, ''Olduğu takdirde siyasi açıklama olarak kalacaktır. Herhangi bir hukuki temeli yoktur'' dedi. 

BAŞKAN ERDOĞAN: HAKİKATLERİ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Başkan Erdoğan, geçtiğimiz gün sözde ''Ermeni soykırımı'' yalanına ve siyasi hesaplara bu iftiraya arka çıkanlara karşı hakikatleri savunmaya sürdüreceklerini bildirmişti.

Dünya ve özellikle ABD medyasında dün yer alan haberlerde Amerika Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarını resmen sözde ''soykırım'' olarak tanımaya hazırlandığı ifade edilmişti.

BİDEN İLK ÖNCE KENDİ KİRLİ GEÇMİŞLERİNE BAKSIN

70 milyon Kızıldereli'yi katleden ABD, günümüzde bile hala Afrikalılara ikinci sınıf muamelesi yapmaya devam ediyor. Biden kendi kirli geçmişine bakmadan onurlu Türk halkını 'soykırım'la suçlaması kabul edilir bir şey değildir. ABD'ye yaptıkları soykırımların birkaçını hatırlatmak lazım:

1. Kızılderelileri yok etti

2. Atom bombası attı

3. Üç yıl boyunca bombalar atmaya devam ettiler

4.Nükleerden sonra kimyasal silahla kullandılar

5.Çıkardıkları iç savaş ve darbeler


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
ABD
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal