ABD ile Türkiye Arasında Telefon Trafiği Yaşandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. İki lider, Haziran ayında gerçekleşecek NATO Liderler Zirvesi’nin marjında görüşme konusunda anlaşma sağladı

24.04.2021-10:27 - (Son Güncelleme: 24.04.2021-12:44) ABD ile Türkiye Arasında Telefon Trafiği Yaşandı

ABD ile Türkiye arasında telefon trafiği gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüştü. 

20 Ocak 2021'de 78 yaşında iken Amerika Birleşik Devletleri'nin 46. başkanı olarak göreve başlayan Joe Biden, göreve geldikten 3 ay sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu görüşmede ise 'soykırım' konusunun gündeme gelip gelmeyeceği merakla bekleniyordu. Ancak ne Washington'dan ne de Ankara'dan yapılan yazılı açıklamalarda buna dair bir detay yer aldı.

AYRINTILAR SIZDIRILDI

Bir süre sonra Amerikan medyasına, ABD tarafından görüşmeye ilişkin ayrıntılar sızdırıldı. Buna göre Biden, Erdoğan'a, 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak tanıyacağını söyledi.

SOYKIRIM İFADESİNİN KULLANILACAĞINI DUYURMUŞLARDI

Telefon görüşmesinden bir gün önce Reuters haber ajansı ile ABD'nin önde gelen medya organlarından Wall Street Journal, New York Times ve Washington Post gazeteleri; isimsiz şekilde kendilerine bilgi veren bir Amerikalı yetkiliye dayandırdıkları haberlerinde, Biden'ın 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan'da yapacağı açıklamada 'soykırım' ifadesini kullanabileceğini duyurdu.

ERDOĞAN VE BİDEN BERABER ÇALIŞMA KONUSUNDA ORTAK KARAR ALDI 

İletişim Başkanlığından tarafından gelen açıklamaya göre Erdoğan ve Biden, ikili ilişkilerin stratejik doğası ve karşılıklı çıkar ilişkileri temelinde işbirliğinin gerçekleşmesi sebebiyle beraber çalışmanın önemi hususlarında anlaştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün ABD’deki varlığı ve ABD’nin Suriye’de PKK-PYD terör örgütüne sağladığı destek gibi konuların çözüme kavuşturulmasının, Türk-Amerikan ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınması için önemli olduğunu bildirdi. 

NATO ZİRVESİ'NDE GÖRÜŞME KARARI ALINDI 

İki lider, Haziran ayında gerçekleşecek NATO Liderler Zirvesi’nin marjında görüşme konusunda anlaşma sağladı. Yapılan görüşmeyle ilgili Beyaz Saray'dan açıklama geldi. Yapılan açıklamaya göre, görüşmede Türkiye-ABD ilişkileri ve bölgesel meseleler konuşuldu. İki liderin hazirandaki NATO zirvesinde görüşme kararı aldığı bildrildi. 

Biden'ın Erdoğan'a ikili ilişkileri geliştirme isteğini ilettiği ifade edildi. Biden, Erdoğan ile görüşmesinde, iş birliğinin genişletilmesi, anlaşmazlıkların etkili yönetimi ve yapıcı ikili ilişki vurgusu yaptı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal