11.12.2020-10:18 (Son Güncelleme:08.05.2024-01:59)


1

ABD Gıda ve İlaç Dairesi Uzmanlar Kurulu, Amerikan ilaç şirketi Pfizer Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in birlikte geliştirdiği yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının kullanımı için izin verdi. Aşı, geçtiğimiz günlerde İngiltere ve Kanada'da da onay almıştı.



2

Bağımsız uzmanların oluşturduğu ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) danışma kurulu, dün tüm gün süren toplantının ardından yaptığı oylamada 4'e karşı 17 oyla ilaç şirketi Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen koornavirüs aşısının acil kullanımı için FDA'ya onay verdi.



3

Eyaletlere Dağıtılması Bekleniyor

Eyaletlere Dağıtılması Bekleniyor

Düzenleyici kurulun, ülkenin ilk koronavirüs aşısına verdiği bu onayın ardından FDA'nın aşı konusundaki resmi teyit prosedürlerinin tamamlanıp en yakın zamanda eyaletlere dağıtılması planlanıyor.



4

İlk Etapta 3 Milyon Kişi Aşılanacak

İlk Etapta 3 Milyon Kişi Aşılanacak

Bu ayın sonuna kadar ilk parti olarak 6,4 milyon doz aşının dağıtılması ve iki doz aşılama uygulaması olmasından dolayı ilk etapta 3 milyon kişiyi kapsaması hedefleniyor.



5

Öncelik Sağlık Çalışanlarına ve Yaşlı Nüfusa Verilebilir

Öncelik Sağlık Çalışanlarına ve Yaşlı Nüfusa Verilebilir

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) aşının ilk olarak sağlık çalışanları ve bakım evlerinde kalan yaşlı nüfusa uygulanması tavsiyesinde bulunarak konuya ilişkin nihai kararın eyalet yönetimlerine ait olduğunu ifade ediyor.



6

8 Aralık'ta FDA tarafından yapılan açıklamada, Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği koronavirüs aşısının ‘güvenilirliğini ve etkinliğini’ doğrulamış, yüzde 95 etkili olduğu söylenen aşının ilk dozdan yaklaşık 10 gün sonra koronavirüse karşı güçlü koruma sağladığı belirtilerek aşının 21 gün arayla 30 mikrogramlık iki doz şeklinde uygulanması önerilmişti.



7

İngiltere ve Kanada Da Onayladı

İngiltere ve Kanada Da Onayladı

BNT162b2 olarak adlandırılan Pfizer/BioNTech aşısı geçtiğimiz hafta Çarşamba günü İngiltere'de, bu Çarşamba günüde Kanada'da onay almıştı.



8

Moderna, 17 Aralık'ta Değerlendirilecek

Moderna, 17 Aralık'ta Değerlendirilecek

ABD merkezli biyoteknoloji firması Moderna'nın ‘mRNA-1273’ adlı aşı adayı da 17 Aralık'ta aynı şekilde FDA’ın değerlendirilmesine alınacak.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR