ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'dan INSTEX'e Yeşil Işık

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "INSTEX'e baktığımızda, izin verilmiş malların dolaşımını kolaylaştırmayı amaçlıyorsa, bu problem olmaz” açıklamasında bulundu

31.05.2019-15:42 - (Son Güncelleme: 31.05.2019-15:34)

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Avrupa'nın İran ile ticari faaliyetlerine devam edebilmesi amacıyla kurulan INSTEX özel ödeme mekanizmasına ilişkin, "INSTEX'e baktığımızda, izin verilmiş malların dolaşımını kolaylaştırmayı amaçlıyorsa, bu sorun teşkil etmez" ifadesinde bulundu.

Resmi ziyaret doğrultusunda Almanya'nın başkenti Berlin'e giden Pompeo, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.

İran'la ticari faaliyetler noktaında oldukça "açık" olduklarını söyleyen Pompeo, "Yaptırımlar kapsamına giren ve girmeyen mallar var" şeklinde konuştu.

Pompeo, Avrupa'nın İran ile INSTEX isimli özel bir ödeme mekanizması kurmasının da Washington'un yaptırımları dahilinde olmayan ve insani amaçlı mallara karşı kullanıldığı sürece ABD için bir sorun olmayacağını belirtti.

INSTEX'İN KURULMASI  

ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan çekilmesinden sonra Tahran hükümetini nükleer anlaşmada tutmak isteyen Almanya, İngiltere ve Fransa, İran'la ticareti kolaylaştırmak ve Avrupalı şirketleri ABD'nin yaptırımlarından korumak amacıyla INSTEX isimli özel bir ödeme mekanizması oluşturmuştu.

İlaç ve gıda ticaretini kapsayan INSTEX, Ocak ayında oluşturulmaına karşın ABD'nin baskıları sebebiyle hala çalışmaya geçemedi. 

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal