ABD Başkanlık Seçimleri Yarın Yapılacak! İlk Ankete Göre Kim Kazandı?

Amerika Birleşik Devletleri'nde başkanlık seçimleri yarın yapılacak. Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump ile Demokrat Parti adayı Joe Biden arasında gerçekleşecek olan seçim öncesi ülke genelinde anket çalışmaları yapıldı. Buna göre Demokrat Biden, Cumhuriyetçi Trump'ın yaklaşık 7 puan önünde görünüyor.

02.11.2020-14:53 - (Son Güncelleme: 02.11.2020-15:02) ABD Başkanlık Seçimleri Yarın Yapılacak! İlk Ankete Göre Kim Kazandı?

Amerika Birleşik Devletleri'nde 59. başkanlık seçimleri 3 Kasım tarihinde gerçekleşecek. Koronavirüs salgını nedeniyle 80 milyona yakın kişi posta yoluyla oy kullanacak. Kullanılacak posta oylarının sayım sürecindeki farklılıklar ve seçim sonuçlarının 3 Kasım gecesi netleşmeme ihtimalinden dolayı zorlu bir seçim süreci olacak.

Ülkede ulusal bazda yapılan tüm anketleri derleyen Real Clear Politics'in sonuçlarına göre, Biden, Trump'ın 7,2 puan önünde görünüyor.

Seçim sonuçlarını etkileyecek kritik eyaletlerin tamamında da Biden'ın önde götürdüğü fakat Trump'ın da arayı kapatmaya başladığı görülmekte.

Biden ile Trump arasında, kritik eyaletlerde Florida'da 0,7, Pennsylvania'da 4, Michigan'da 6,2, Wisconsin'de 6, Kuzey Carolina'da 1,2, Arizona'da ise 1,1 puan fark bulunuyor.

POSTA YOLUYLA KULLANILAN OYLAR SEÇİMLERİ ETKİLEYECEK

ABD'de aslında çok uzun zamandır olan 'posta yoluyla oy kullanma' yöntemi, salgından dolayı neredeyse seçmenlerin yüzde 70'ini etkileyecek şekilde genişletilmesinin, seçim sonuçlarına yön vermesinde önemli bir rol oynayacağı belirtiliyor.

Posta yoluyla kullanılacak oylarda, bazı eyaletlerin 3 Kasım gününe kadar oy sayım sürecine başlayamaması ve bazı eyaletlerin seçim gününden sonra gelecek olan onaylı oyları kabul edecek olması hem yeni tartışmalara neden olarak hem de seçim sonuçlarının gecikmesi ihtimalini berberinde getirerek sürecin daha da karmaşık bir hale gelmesine neden oluyor.

93 MİLYONDAN FAZLA SEÇMEN ‘ERKEN OY’ KULLANDI

Yakın geçmişteki seçimlere bakıldığı zaman, sandığa gitme oranının yüzde 60'ı bulmadığı ABD'de, bu yıl sandık başında veya posta yoluyla kullanılmış olan erken oyların sayısındaki fazlalık dikkat çekti.

ABD'de seçimlerindeki oy sayılarını bir araya getiren ‘Elections Project’ isimli internet sitenin verilerine göre 1 Kasım’dan bu yana ülkede erken oy kullanan kişilerin sayısı 93.2 milyonu geçti.

Bu kişilerin 59 milyondan fazlasının posta yoluyla, 34 milyondan fazlasının ise birebir erken seçim merkezlerinde oyunu kullandığı kaydedildi.

ABD'de yalnızca erken kullanılan oylarla 2016'daki toplam kullanılan oy sayısının yaklaşık yarısına ulaşıldığı ve Cumhuriyetçi olan seçmenlerin büyük bir kısmının oy için 3 Kasım'ı beklediği göz önüne alındığında, bu yılki seçimlere katılımın fazla olacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan, aynı sitenin verilerine göre bu yıl gerçekleşecek olan ABD Başkanlık seçimlerinde 150 milyondan fazla oy kullanılması bekleniliyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal