ABD Başkanı Joe Biden Tarih Verdi: Irak'ta Bulunan ABD Muharip Güçleri Çekiliyor

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin Irak'taki askeri misyonunun sene sonuna dek sona ereceğini bildirdi. Bununla beraber ABD’nin Irak ordusuna terörle mücadele ve eğitim konularında destek vereceğini de belirtti.

27.07.2021-09:13 - (Son Güncelleme: 27.07.2021-10:17) ABD Başkanı Joe Biden Tarih Verdi: Irak'ta Bulunan ABD Muharip Güçleri Çekiliyor

ABD Başkanı Joe Biden önemli tarihi verdi. Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi ile Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği görüşmede, Irak'taki ABD muharip güçlerinin sene sonuna dek olmayacağını bildirdi. 

BENİM YÖNETİMİM İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ORTAKLIĞI GÜÇLENDİRMEYE KARARLI’ 

Oval Ofis'te bir araya gelen görüşmede ABD Başkanı Biden, Kazımi ile uzun zaman boyunca birbirlerini tanıdıklarını dile getirerek ‘Benim yönetimim iki ülke arasındaki ortaklığı güçlendirmeye kararlı’ ifadelerini kullandı. 

‘YIL SONUNA KADAR MUHARİP GÖREVDE KALMAYACAĞIZ’ 

Başkan Biden, bu senenin bitmesine yakın Irak'ta ne kadar ABD askeri kalacağı şeklindeki bir soruya, da yıl sonunda görevde kalmayacaklarını bildirerek ‘Irak'ta işlerin iyi gittiğine inanıyorum. Bu durumda Irak'taki rolümüz, gerektiğinde hazır bulunmak, eğitimlere devam etmek, yardımlar yapmak, ortaya çıktığında DEAŞ ile başa çıkmak şeklinde olacak ama yıl sonuna kadar muharip görevde kalmayacağız’ ifadelerini kullandı. Bununla beraber söz konusu bu durumu kabinesi içinde ve dışişleri bakanları ile beraber sürekli istişare ettiklerini belirten ABD Başkanı Biden, şu an için Irak hükümeti ile ekimde olacak genel seçimlerin adil olması üzerine sıkı bir çalışma içinde olduklarını dile getirdi. 

IRAK HALKI ŞU AN HER ZAMANKİNDEN DAHA GÜÇLÜ

Irak Başbakanı Kazımi de Joe Biden'a Irak halkı adına şükranlarda bulunarak ‘Sayın Başkan, sizinle çalışmayı dört gözle bekliyorum’ şeklinde konuştu. Kazımi, Irak halkının şu an her zamankinden daha da güçlü olduğunu bildirerek, ABD'de 3 gün kalacağı ve Kongre üyeleri ile de temaslarda bulunacağı bilgisini yayınladı.

Geçtiğimiz gün Bağdat'tan Washington'a hareket etmeden önce Irak Başbakanı Kazımi, terör örgütü DEAŞ ile verdikleri mücadele için ABD'li askerlerin Irak'taki varlığına ihtiyaç bulunmadığını dile getirmişti.  Kazımı, yabancı askerlerin ne zaman çekilmesi gerektiğine sorusuna da zamana ihtiyaçlarının olduklarını söyleyerek 'Güçlerimizin DEAŞ'a karşı savaşması ve bunun hazırlığı için özel bir zaman dilimine ihtiyacı var ve bu da Washington'da yapacağımız müzakerelere bağlı' ifadelerini kullandı.

ABD'NİN IRAK'TAKİ VARLIĞI 

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, Mart 2003'te Irak'ı işgal ettikten 8 yıl sonra 2011'de askerlerini geri çekmişti. Irak hükümeti, 2014'te terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasından sonra Washington'dan yeniden asker göndermesi talebinde bulunmuş, dönemin ABD Başkanı Barack Obama da Bağdat'ın resmi talebi üzerine Irak'a 5 binin üzerinde asker göndermişti. ABD, 2020 sonu itibarıyla Irak'taki asker sayısını 2 bin 500'e indirdiğini duyurmuştu. ABD askerleri Irak'ın batısındaki Ayn'ül Esad Askeri Üssü ve Erbil'deki Uluslararası Havalimanı'nda konuşlanmaya devam ediyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal