ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı S-400 Konusunda Aradı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı S-400'ler konusunda aradı. Pence, Erdoğan'dan S-400'leri almamasını istedi.

20.02.2019-12:10 - (Son Güncelleme: 20.02.2019-11:55) ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı S-400 Konusunda Aradı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alımından ABD lehine cayması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 'gizli' bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği öne sürüldü.

Londra merkezli Middle East Eye sitesinden Ragıp Soylu'nun verdiği bilgiye göre, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Erdoğan'ı S-400 ile alakalı aradı.

"TRUMP'IN SELAMINI İLETTİ"

İsmi duyurulmayan iki Türk yetkiliye dayandırılan habere göre, geçen hafta gerçekleştirilen görüşmede Pence, Erdoğan'dan Moskova ile varılan anlaşmayı iptal etmelerini talep etti. Pence, ABD Başkanı Donald Trump'ın 'selamını' da söyledi.

PATRİOT FÜZELER

Türkiye'nin alternatif olarak Patriot sistemlerine dönmesini isteyen Pence, anlaşmanın halen masada olduğunu da sözlerine ekledi.

ERDOĞAN: PATRİOT BİZE UYGUN DEĞİL

Fakat Erdoğan'ın "Moskova ile varılan anlaşmanın geri dönülemez bir aşamada olduğunu" ifade ettiği bildirildi. Ayrıca habere göre Erdoğan, Patriotların 'vaktinde teslimat, ortak üretim ve teknoloji transferi' özellikleri Türkiye'nin gereksinimlerini karşılamadığını söyledi.

Mike Pence'in bunun ardından teslimatın hızlandırılabileceğini fakat diğer meselelerde teminat veremeyeceğini ifade ettiği bildirildi.

S-400 KRİZİNİN PERDE ARKASI

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füze sistemleri satın alması başta ABD olmak üzere birçok NATO mensubu ülkenin itirazlarına sebep olmuştu.

Bu ülkeler S-400'lerin NATO sistemleriyle uyumlu olmadığını ve güvenlik riskleri yaratabileceğini söylerken, ABD, Türkiye'den S-400'ler ile Patriot'lar arasında bir tercih yapmasını istiyor. S-400'lerin alımı sebebiyle bir dizi yaptırım uygulanması da gündemde.

ABD Kongresi tarafından 2017'de kabul edilen Amerika'nın Düşmanlarına Dönük Yaptırımlar Yasası (CAATSA) uyarınca, Rusya askeri endüstrisi ile yürütülen anlaşmalar sebebiyle Türkiye'ye yaptırımlar uygulanmasının önü açık. Her ne kadar Türkiye ile Rusya arasındaki anlaşma bu kanundan önce imzalansa da ABD'li diplomatlar yaptırım uygulamanın mümkün olduğunu savunuyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal