ABD Basını Biden'ı Yererken Türkiye'yi Övdü!

ABD merkezli Washington Post gazetesi, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini, Türkiye'nin doğru hareket ederek kendi lehine çevirdiğini yazdı.

17.09.2021-17:27 - (Son Güncelleme: 17.09.2021-18:48) ABD Basını Biden'ı Yererken Türkiye'yi Övdü!

ABD basını Başkan Joe Biden'a ateş püskürüyorken, Türkiye bu zaman zarfında yaptığı stratejik hamlenin sonucunu almaya başladığını yazdı. Gazetede ‘Biden'ın Afganistan'daki hezimeti, Erdoğan'ın kazanmasıyla sonuçlanabilir’ başlığıyla yer alan haberde, Afganistan'ın Taliban'ın eline geçmesi, Biden yönetiminin Trump’tan sonra dünyada ABD'nin itibarını kurtarma çabaları için bir utanç kaynağı şeklinde yer aldı. Şimdi, Taliban'a aracılık etmeyi teklif etmiş olan birkaç ABD müttefiki yani Pakistan, Katar ve Türkiye için bu durumun bir nimet olabileceği yer aldı.

ABD birliklerinin geri çekilmesinin ardından, ABD'nin Taliban’la ilişki kurup, Kabil havaalanını açık tutarak ve Taliban rejiminde bir devletin çökmesini önlemeye yardım edecek bölgedeki diğer ortaklara ihtiyacı olduğu ve Batının bu durumu unutmada zaman kazanmak isteyeceği bulunuyor. Pakistan uzun zamandır güvenlik servisleriyle Taliban'ı desteklemekte. Katar içinse bu durum, dünyada görünürlüğünü artırmak için bir nimet.’ ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE’NİN TAHLİYELERDEKİ ETKİSİ

Washington Post gazetesindeki yazıda, ‘Taliban meselesinde en çok merak edilen ülke Türkiye oldu. Afganistan, Avrupa ve Ortadoğu'nun kıyısında bulunan Türkiye açısından oldukça az stratejik öneme sahip olarak bulunuyor.

Türkiye hükümeti, mayıs ayı başında ABD'nin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Kabil havaalanını koruma altına almak amacıyla Türk birlikleri gönderme teklifinde bulundu. Taliban'ın ülkeyi hızla ele geçirmesiyle bu anlaşma geçerliliğini yitirdi. Türkler, tahliyelerde son derece etkili oldu, dahası Katar'ın yanı sıra Kabil havaalanını işletmek için teknik yardım da sağlıyorlar.’ Denilerek, ‘Diğer NATO ülkelerinden farklı olarak Türkiye, burada büyükelçiliğini açık tuttu ve bu da ülkeyle önemli bir bağlantı sağlıyor. Türkiye, yeni Taliban hükümetinin duyuru törenine Rusya ve Çin ile birlikte davet edilen altı ülkeden biri oldu.’ İfadeleri yer aldı.

BÜYÜK GÜÇ REKABETİ ÇAĞINDA TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ

Washington Post’un Afganistan’da Türkiye’nin etkilerine ilişkin olarak, ‘Erdoğan, İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelerle temasa geçti, Washington ve Avrupa ile de ilişkilerin güçlenmesini istiyor. Ankara, Türkiye'nin Biden yönetimiyle yıpranan bağlarını düzeltebileceğini ve NATO'ya, 'büyük güç rekabeti çağı' nda jeopolitik önemini hatırlatabileceğini doğru hesaplamış görünüyor.’ şeklinde ifadeler yer aldı.

KARARLAR MEYVESİNİ VERİYOR 

Washington Post, yazıda kararın meyvesini verdiğini ve Biden yönetiminin başlarda mesafeli davransa da, bütün bunların değişmiş gibi göründüğünü ifade ederek, ‘ Haziran ayı ortasında Kabil havaalanına Türk barış gücü gönderme müzakerelerinin ortasında Biden, Brüksel'de Erdoğan ile bir araya geldi, bu toplantı iyi geçti.’ denildi.

Bunun yanında yazının devamında,  Türk ve ABD'li politikacıların gözden kaçırdığı şeyin Türkiye'nin bölgesel çatışmalarda yalnızca güvenlik sağlayıcısı olmadığı ve bundan daha fazlasını sunabileceği gerçeğinin olduğu vurgulanarak, ‘Ülkenin gerçek zenginliği, güvenlik bürokrasisinden değil, çeşitli ve canlı toplumundan geliyor. Ankara, Taliban meselesi üstünden Biden yönetimiyle bağlarını geliştirebilir.’ ifadeleri bulunuyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal