ABD Basını Afganistan Yenilgisini Kabul Etti

ABD’nin Afganistan’daki varlığının sona erdiğini belirten haberler dikkat çekti. Taliban’ın Afganistan’daki hızlı ilerleyişi Biden’ın koltuğunun sarsılmasına neden oldu.

16.08.2021-12:19 - (Son Güncelleme: 16.08.2021-12:19) ABD Basını Afganistan Yenilgisini Kabul Etti

Taliban’ın Afganistan’daki görüntüleri ortaya çıkınca Biden için siyasi felaket yorumları yapıldı. 

ABD ve NATO askerlerinin çekilme sürecinin ardından Afganistan topraklarında ilerleyişini hızlandıran Taliban, kısa sürede başkent Kabil'i ele geçirdi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kontrolü sağlayan Taliban, kentin ve kamu binalarının kontrolünü de ele geçirmeye başladı. 

Son yaşanan gelişmeler karşısında Washington ise Kabil'deki Amerikalıların tahliyesi için harekete geçerken ABD basını, Afganistan'daki gelişmelere geniş yer verdi. New York Times, Kabil'in hızlı düşüşünün ardından Afganistan'da 20 yıllık ABD döneminin sona erdiğini yazarak, Taliban'ın hızlı kazanımlarının "şok edici" olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeden ayrıldığı iddiaları gündemde belirtildi. 

AMERİKAN ORDUSU GAFİL AVLANDI

"Taliban'ın hızı ve şiddeti, geçen hafta kırsal kesimlere ve şehirlere hızlı bir şekilde yayıldı ve Amerikan ordusunu gafil avladı. Acilen harekete geçen Amerikan askeri helikopterleri, Kabil'deki Amerikan Büyükelçiliği yerleşkesini boşalttı, Amerikan diplomatlarını ve Afgan Büyükelçiliği çalışanlarını Kabil askeri havaalanına taşıdı.” ifadelerine yer verildi.

"Afganistan düştü" başlığını atan Washington Post, Taliban'dan kaçmak isteyen Afgan ve yabancı uyrukluların panik içinde olduklarını ve Kabil Havalimanı'nda kaotik görüntüler ortaya çıkardıklarını belirtti. 

"BİDEN İÇİN SİYASİ FELAKET" 

Pentagon'un açıklamasına işaret edilen haberde, güvenli tahliye için havalimanındaki Amerikan askeri varlığının 6 bine yükseltileceği söyledi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın, daha sonra ABD güçlerinin havaalanının çevresini kontrol altına aldığını söylediği iddia edildi. 

CNN International, Kabil Havalimanı'ndan kaçış izdihamına ilişkin görüntülere yer verdiği haberinde, "ABD'nin Afganistan'daki yenilgisi ve kaotik geri çekilmesi, Joe Biden için siyasi bir felaket" yorumu yapılarak, Biden'ın siyasi ve jeopolitik rakiplerinin onun hatalarından yararlanmak için "acele ettiği" ifadelerinde bulunuldu. 

CUMHURBAŞKANI ÜLKESİNİ TERK ETTİ

Eski ABD'li deniz askeri Jake Wood'un "Daha birkaç ay öncesine kadar, bize hizmet eden Afgan müttefiklerimiz olan erkek ve kadınlara karşı yükümlülüklerimizi yerine getirmemiş olmamız, ulusumuzun onuruna bir lekedir. “ yorumlarına yer verildi.

"Wall Street Journal, Afganistan'daki gelişmeleri "Taliban gücü ele geçirdi" başlığıyla yayınlandı. Taliban'ın günler içindeki hızlı ilerleyişinin ardından Afgan hükümet güçlerinin moralinin bozulduğu ve Kabil'de direniş gösteremedikleri kaydedildi.

Ülkesini terk eden Cumhurbaşkanı Gani'nin "Eğer kalsaydım sayısız kişi ölecekti ve Kabil yıkımla karşılaşacaktı." şeklindeki sözlerine yer verildi. Taliban'dan bir yetkilinin ise "Kimse zaferimizin böyle olmasını beklemiyordu." ifade edildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal