ABD Almanya'dan Çekilme Planını Erteledi

ABD'de Joe Biden idaresi, Donald Trump döneminde duyurulan Almanya'dan askerleri geri çekme planını erteledi. Konu olan plan, Almanya'dan 12 bin askerin çekilmesini bekliyordu.

04.02.2021-16:36 - (Son Güncelleme: 04.02.2021-16:36) ABD Almanya'dan Çekilme Planını Erteledi

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Trump'ın başkanlığı zamanında bildirilen Almanya'dan asker çekme planını erteledi.

ABD'nin Avrupa Kuvvetleri ile NATO Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Tod Wolters basın mensuplarına yaptığı açıklamasında, Başkan Biden idaresinin planla alakalı detaylı bir açıklama yapılması emnrini verdiğini açıkladı. Değerlendirme aşaması bitiminde kararın Beyaz Saray ile müzakere içinde Savunma Bakanı Lloyd Austin aracılığıyla verileceğini ifade edne Wolters, "kararın ne olacağını bilmiyorum" diye konuştu.

Donald Trump, savunma masraflarını düşük gördüğü Almanya ile olan yüksek tansiyon sebebiyle 20320'nin haziran ayında Amerikan askerlerinin bir kısmının Almanya'dan çekilerek ülkelerine geri döneceğini veya öteki NATO ülkelerine aktarılacağını belirtmişti.

Eski Başkan Trump, savunma masraflarını GSYİH'nın % 2 oranına çıkarmayan NATO ülkelerini sert bir dil ile eleştirmiş ve ABD'nin ortaklarının güvenliği adına kendi cebinden para masraf yapmayacağı tehdidini yapmıştı. Savunma masraflarının GSYİH'nın % 2'sine karşılık gelmesi hedefi, mensup ülkeler aracılığıyla 2014'teki NATO zirvesinde karar vermişti.

Donald Trump'ın planı kapsamında Almanya'da konuşlandırılmış 36 bin ABD askerinin üçte birinin geri çekilmesi öngörülmüştü. Tasarıda öncelikli olarak Baden-Württemberg, Bavyera ile Rheinland-Pfalz eyaletlerinde bulunan askerler etkilenecekti.

Donal Trump'ın planı, Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin katılımı ile Kongre'den geçirilen savunma bütçe kanunuyla bloke edilmişti.

Kanuna, Savunma Bakanının Kongre'ye, asker çekme teşebbüsünün ulusal faydalara uygun olduğunu işaret eden bir rapor hazırlaması koşulu konmuştu. Kanuna göre Almanya'da bulunan asker sayısının 34 bin 500'ün altına indirilmesi en erken, raporun açıklanmasından yüz yirmi gün sonra olabilecek.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal