AB Zoru Görünce Hizaya Geldi

AB, AP’nin müzakereleri dondurma kararından sonra Türkiye’nin çektiği mülteci restiyle hizaya geldi. Birliğe bağlı ülkeler dün ilişkilerin ‘yumuşaması’ için ardı ardına açıklamalarda bulundu.

26.11.2016-10:41 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) AB Zoru Görünce Hizaya Geldi
Avrupa Parlamentosu, Türkiye'nin AB ile sürdürdüğü müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını tavsiye eden tasarıyı 37 oya karşı, 479 oyla kabul etti.  Tasarının onaylanmasının ardından AB ülkelerini panik sardı. Kararın alınmasına tepki gösteren Hırvatistan Dışişleri Bakanı Davor Ivo Stier ise Türkiye ile müzakereleri askıya almanın, AB'nin çıkarına olmayacağını belirtti. Slovenya ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Stier, "Türkiye ile müzakereleri askıya almak, ne Avrupa Birliği'nin, ne Hırvatistan'ın, ne de Slovenya'nın çıkarına olur" dedi.

Piri’yi mülteci korkusu sardı

Türkiye aleyhinde kararlara imza atan Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri, "Göçmen anlaşmasını AB üyelik müzakereleriyle ilişkilendirmek, en başından yanlıştı" diye tweet atarak, Ankara ile Brüksel arasındaki mülteci anlaşmasının şartlarını eleştirdi.

İLK KRİZDEKİ TABLO

11 Şubat 2016 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan mülteci krizinde yardım sözlerini tutmayan AB’yi eleştirmişti. Eleştirinin ardından binlerce Suriye’li mülteci Kapıkule sınırından Yunanistan’a gitmek üzere toplu halde sınıra yığılmıştı.

Türkiye kendisini korudu

Kırgızistan’daki İktidar partisi Sosyal Demokrat Partisi milletvekili Yevgeniya Strokova, yaptığı açıklamada, Avrupa'nın içeride yaşadığı kriz neticesinde böyle bir tavsiye kararı aldığını belirterek, "Bu karar, Türkiye için bir şans. Türkiye, böylece kendisini korudu" ifadesini kullandı. Sosyal Demokrat Parti milletvekili Anvar Artıkov da, Türklerin AP'nin kararına üzülmelerine gerek olmadığının altını çizdi. Artıkov, AB'ye girmesi halinde Türk halkının, birlik içinde, mutlu ve konforlu bir hayat süremeyeceğini ifade etti.

ALMANYA PANİKTE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AB’ye yaptığı “Verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz” uyarısına Almanya’dan yanıt geldi. Almanya Başbakanlığı sözcüsü Ulrike Demmer, "AB-Türkiye anlaşmasını her iki taraf için de bir başarı olarak görüyoruz Ve bu anlaşmanın sürdürülmesi tüm tarafların çıkarınadır" diye konuştu. Demmer, "Şu an tarafların yönelteceği tehditler fayda getirmeyecektir"dedi. Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli de "anlaşmanın devam edeceğini umuyoruz" dedi. Kaynak:Akşam
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal