A Vitamini Nelerde Var?

A vitamini karaciğerde depolanan, yağda çözünen bir vitamin türüdür. A vitamininin faydaları nedir? A vitamini hangi besinlerde bulunur? Detaylar haberimizde...

22.06.2020-11:42 - (Son Güncelleme: 15.12.2021-17:47)

A vitamini karaciğerde depolanan, yağda çözünen bir vitamin türüdür. A vitamini, et, balık, kümes hayvanları, tam yağlı süt, süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda ve bazı meyve ile sebzelerde bulunur.

A VİTAMİNİ NE İŞE YARAR?

- A vitamini diş, kemik, yumuşak doku, mukus zarları ve cilt yapılarının sağlıklı bir halde oluşturulmasını ve korunmasını sağlar. Aynı zamanda göz retinasında renk veren pigmentleri ürettiği için de retinol olarak bilinir. 

- A vitamini, bilhassa düşük ışıkta iyi görüş elde etmeyi kolaylaştırır. 

- A vitamini anne sütü ile emzirmede büyük rol oynar.

- Beta-karoten olan A vitaminleri güçlü bir antioksidandır. Bu güçlü antioksidanlar hücreleri serbest radikal ismi verilen maddelerin sebep olduğu hasarlardan korumaktadır.

A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Vücutta A vitamininin eksik olmasıyla çeşitli göz ve görme problemleri ortaya çıkabilir.  A vitamini eksikliği nasıra veya kuru, pullu bir cilde sebep olabilir.

A VİTAMİNİ FAZLA ALINIRSA NE OLUR?

- Yüksek miktarda A vitamini doğum kusurlarına sebep olabilir. Akut A vitamini zehirlenmesi bir kişi tarafından birkaç yüz bin IU, yani uluslararası ünite A vitamini alındığında ortaya çıkmaktadır. Kronik vitamin A zehirlenmesi ise düzenli olarak günde 25.000 IU’dan fazla alan bireylerde ortaya çıkabilmektedir.

- Özellikle bebekler ile çocuklar A vitaminine karşı daha hassastırlar.  Bebekler ve çocuklar daha küçük dozlarda A vitamini veya retinol gibi A vitamini içeren ürünleri aldıktan sonra hastalığa yakalanabilirler.

- Yüksek miktarda alınan beta-karoten, cilt rengini etkileyerek cildi sarı veya turuncu renge döndürebilir. Beta-karoten tüketimi azalınca cilt yeniden normal rengi normale döner.

A VİTAMİNİ NELERDE VAR?


- Önceden oluşturulmuş A Vitamini alabalık, somon, tavuk ciğeri, böbrek, ciğer, kral uskumru, morina ciğeri yağı, balık yağı, tereyağı, yumurta sarısı, yağlı süt, peynir, krema ve gibi hayvansal gıdalardan elde edilir. 

- Pro-vitamin A ise balkabağı, brokoli, havuç, lahana, ıspanak, karalahana, pazı, karahindiba yeşillikleri, kırmızıbiber, maydanoz, Brüksel lahanası, tatlı patates, portakal gibi sarı meyveler ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarlarda bulunur. Sebze ve meyvenin rengi ne kadar koyu ise, o kadar çok beta-karoten içermektedir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal