9000 prim gününe düzenleme geliyor: Maaşlar yüzde 20 artırılacak

Bağ-kur’a bağlı olan çalışanların 9 bin gün prim şartına yeni düzenleme geldiği öğrenildi. Ankara kulislerinden alınan bilgilere göre, Bakan Bilgin konuya ilişkin çalışma yapıldığını, istihdam sayısına göre bir kriter uygulanacağını belirtirken düzenleme ile beraber maaşların yüzde 20 artacağı ve erken emeklilik seçeneğinin mevcut olacağı kaydedildi.

08.04.2023-09:08 - (Son Güncelleme: 08.04.2023-16:41)

Uzun süredir Bağ-kur kapsamında yapılması planlanan 9000 prim şartı ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bağ-kur’a bağlı olarak çalışmalarını sürdüren  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, uygulamanın yakın zamanda hayat geçebileceği bilgisini paylaştı. Öte yandan düzenleme ile beraber maaşların yüzde 20 artacağı ve erken emeklilik seçeneğinin mevcut olacağı kaydedildi.

Prim şartı esnetiliyor

Daha az prim ile erken emekli olmanın önünün açılacağı haberi yüzbinlerce kişiyi heyecanlandırırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran arasında kritik bir görüşme gerçekleştirildi. ATO Başkanı Gürsel Baran, Bakan Bilgin'den emeklilik için gerekli olan 9000 prim gün sayısının düşürülmesini istedi.

Bağkur

İstihdama göre prim günü düzenlemesi

Ankara Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamaya göre Bakan Bilgin bu talebi olumlu karşıladı. Aktarılan bilgilere göre, Bakan Bilgin, iş verenlerin sağladıkları istihdama göre emeklilik prim gün sayısında düzenlemeyi içeren bir çalışma içinde olduklarını ifade etti.

Emekli maaşları yüzde 20 artacak

Yapılacak düzenleme ile daha erken emekli olmanın yanında Bağ-Kur’lular daha yüksek emekli maaşına da kavuşma imkanı elde edecek. Emeklilik için 25 yıl, 9 bin gün şartını yerine getirmesine 3.5 yıl kalan Bağ-Kur'lu kalan 3.5 yılı (1261 günü) prim ödemelerini SSK'lı olarak tamamlarsa emeklilik statüsünü SSK'ya çevirmiş olur. Böylece daha az prim ödeme ve daha yüksek emekli aylığı alma avantajı elde edilir. 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SSK'ya geçmesi durumunda emekli aylığı yüzde 15-20 civarında artıyor.

Yeni yapılacak düzenlemenin Meclis’in yaz tatiline girmeden önce hayata geçirilmesi bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal