9 ton altınla batan büyük hazine gemisi ABD'de ekonomik krize neden oldu

1857'de batan ve ABD'nin en büyük hazinesi olarak da ifade edilen geminin 150 milyon dolarlık malları alıcıların karşısına çıktı. İçerisinde en az 500 kişinin bulunduğu ve 9 ton altınla batan gemiden çıkan el ilgi çekici şey ise 1 milyon dolarlık altın tuğla oldu.

04.08.2022-10:11 - (Son Güncelleme: 04.08.2022-12:28)

ABD'nin en büyük hazinesi olarak da adlandırılan 'SS Central America' adlı gemi, 1850 yıllarında Orta Amerika ile ABD'nin doğu kıyısı arasında işletiliyordu. 'Altın Gemisi' olarak adlandırılan gemi, 1857 yılında Küba'nın başkenti Havana yoluyla Panama'dan ABD'nin New York kentine giderken çıkan kasırgada battı. İçerisinde en az 500 kişi ve 9 ton altın vardı. 1857'de ekonomik krize de sebebiyet veren bu facia yıllar geçmesine rağmen unutulmadı. Geminin içerisindeki 150 milyon dolar değerindeki malı 10 yıl süren yasal çekişmeler sonrasında ilk kez ABD'nin Nevada eyaletinde sergilendi.


 1980'ler ve 2014 yılları arasında batık gemiden kurtarılan 1 milyon dolarlık tuğla, Levis'in kurucusu Levi Strauss'un yaptığı blue jean pantolon ve 'derinliklerin Mono Lisa'sı' olarak anılan bir kadının portresi de gösterilen sergide yer alıyor. İç Savaş'tan önceki Amerikan yaşamının nadir tarihi buluntularına sahip olan 85 metrelik SS Central America'da yapılan son seferde 9 ton altının dışında 578 yolcu ve mürettebat bulunuyordu. Yaşanılan faciada çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan sadece 153 yolcu hayatta kalabildi. Gemi enkazı 1988'de Kaptan Tommy Thompson liderliğindeki bir kurtarma ekibi tarafından bulunduğunda, 'Amerika'nın en büyük hazinesi' olarak adlandırıldı. Ancak geminin malları, açgözlülük, entrika ve yasal çekişmeler sebebiyle günümüze kadar gizli tutuldu. Şu an California Gol Marketing Group adı altında bir grup yatırımcıya ait olan malların bir kısmının, Holabird Western Americana Collections tarafından ekim ve kasım aylarında yapılacak olan açık arttırmalarda satılacağı bildirildi.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal