Sabahın erken saatlerinde yapılan egzersiz, hem genel sağlığınızın korunmasına hem de gün boyu kendinizi enerjik hissetmenize yardımcı olur. Sizi zorlamayan sevdiğiniz bir egzersiz dalını seçebilir ve güne daha enerjik başlayabilirsiniz.Sabah sporunu bir rutin haline getirmeniz biraz zaman alabilir. Peki, sabah sporu nasıl yapılır?
Sizi zorlamayan sevdiğiniz bir egzersiz dalını seçebilir ve güne daha enerjik başlayabilirsiniz. Her gün 30 dakikalık sabah antrenmanı sağlıklı ve zinde bir vücut için yeterlidir.
Yatmadan önce sabah ihtiyacınız olabilecek malzemeleri çantanıza koyun. Akşamdan hazırlarsanız sabah uğraşmazsınız. Böylece sporunuza mümkün olduğunca çabuk başlayabilirsiniz. Evde spor yapmak yerine spor salonuna yada dışarıya bir yere giderseniz, antrenman çantanızın ihtiyacınız olan her şeyle dolu olduğundan emin olun.
Sabah antrenmanlarına başlamadan önce yedi ile dokuz saat arası uyumanız; antrenmanınızı verimli bir şekilde değerlendirmenize destek olacaktır.
Sabahları erken kalkmayı alışkanlık haline getirmeye çalışın.Evet bu zor olabilir.. Çalar saati yatağınızdan uzağa yerleştirin. Uykulu bir elin erteleme düğmesine basmanı önleyin. Uyandıktan hemen sonra yataktan kalkmaktan nefret ediyorsanız, ikinci bir alarm ayarlayın, böylece yatakta 10 ya da 15 dakika daha kalabilirsiniz. Kalkınca sizi hareketlendirecek müzikler dinleyin.Perdeleri açıp karanlıktan çıkarsanız daha rahat uyanacaksınız.
Antrenmanınıza başlamadan önce kaslarınızı ve kendinizi spora hazırlamak için ısınma hareketleri yapın. On dakika düşük dirençli bisiklet binebilir ya da beş dakika ip atlayabilirsiniz.
Bacaklarınızı, kalçalarınızı ve dizlerinizi squat sayesinde tek bir hareketle çalıştırabilirsiniz. Ayak parmaklarınız öne doğru bakacak şekilde ayaklarınızı kalça genişliğinden biraz daha fazla açın. Kollarınızı öne doğru uzatın. Her bir diz 90 derecelik bir açı oluşturana kadar çömelmeye çalışın. Ardından ayakta durma pozisyonuna geri dönün. Başlangıç için her biri 15 tekrar olmak üzere iki set yeterli.
Kol, karın, kalça ve bacak kaslarını güçlendiren şınav hareketi için yüzüstü yatın. Ellerinizi omuzlarınızın altına koyun ve kollarınız ile ayak parmaklarınız üzerinde yükselin. Vücudunuzu tekrar indirin. Gövdenizi kaldırırken nefes verin ve yere yatarken nefes alın. Başlangıç olarak 5-10 şınav yeterli, zamanla set sayısını ve egzersiz miktarını arttırabilirsiniz.
Kan dolaşımını hızlandırarak metabolizma hızını artıran zıplama egzersizi için ayaklarınızı omuz genişliğinde açın, ayak parmaklarınız öne doğru ve kollarınız yanlarda olacak şekilde yerleştirin. Ayaklarınızı açıp kapatarak zıplayın ve bu sırada kollarınızı başınızın üzerinde birleştirip ayırın. 1 dakikalık atlama süresine sahip 2 set başlangıç için yeterlidir.
Baldır kaslarını çalıştırmak bacaklarınızın güçlenmesini sağlar. Ayaklarınızı birleştirin ve karın kaslarınızı sıkarak topuklarınızı kaldırın. Ayak parmaklarınızın üzerinde birkaç saniye bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna dönün. Başlangıç olarak 10-12 kez yapmanız yeterli.
Kol kaslarınızı geliştirmek için dumble ya da su şişleri kullanabilirsiniz. Başlangıç olarak kaslarınızı zorlamayacak 1-2 kilogramlık ağırlıklar yeterli. Bir sandalyeye oturun ve ağırlığı bir elinize alın. Dirseğinizin birini dizinize koyarak ağırlığı dirseğinizi oynatmadan omzunuzla aynı seviyeye gelinceye kadar yukarı kaldırın ve indirin.