Kenelerin saldıkları virüsle Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı sonucu insanlar hayatlarını kaybediyor. Son olarak Kayseri’de yaşanan kene olayıyla yetkililer kırmızı alarm uyarısında bulundu. Özellikle birkaç ilde yayılan bu kenelerin daha zehirli olduğunu belirten yetkililer, o illerde yaşayanları ayrıca uyardı.
Geçtiğimiz gün Kayseri’de yine hayvancılıkla uğraşan bir kişi, ateş, bulantı, halsizlik gibi şikayetlerle İncesu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kendisini kene ısırdığını belirten G.Ç’ye ilk müdahaleler yapıldıktan sonra Kayseri Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı. KKKA hastalığı sebebiyle gördüğü tedavilere rağmen kurtarılamayan G.Ç, yaşamına son verdi. Halkı korkutan bu tür olaylardan sonra yapılan araştırmalarda Türkiye’de 55 türü bulunan kenelerden birkaçı tehlike saçıyor. Bazı illerde ise daha fazla yayıldığı biliniyor. İşte yetkililerin belirttiği 8 il…
Keneler, bir tür kan emici böceklerdi. Örümceğimsi türlerinden dolayı 8 adet bacağı bulunan kenelerin zehirli ve zehirli olmayan türleri vardır.
Deriye rahatça yapışarak ağızlarıyla kan emen bu canlılar, sonrasında kendi boyutlardan kat kat büyük bir hale gelirler. İşlemleri bittikten sonra kendini bırakan keneler, ağaçlara tırmanır.
İnsanların korkulu rüyası haline gelen bu canlı, hemen hemen tüm dünyada görülür. Son zamanlarda türlerinin artmasıyla, vakaların da artmasına sebep oldu.
Yozgat ve Sivas’tan sonra Kayseri’de görülen kene olayı, yerli halkı telaşa soktu. Kayseri’nin İncesu ilçesinde hayvancılıkla uğraşan bir adamın başına gelenleri duyanlar şok oldu.
Çalıştığı esnasında kendisini ısıran keneyi görünce hastaneye koşan G.Ç, kısa süre sonrasında ateş, halsizlik, mide bulantısı gibi belirtileri yaşamaya başladı.
Bulunduğu ilçede tedavi gördükten sonra şehir hastanesine sevk edilen adam yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtulamadı.
Yetkililerin son zamanlarda Yozgat, Sivas, Kayseri, Tokat, Çorum, Adana, Konya ve Malatya illerinde daha sık kene gördüğü iddia ediliyor.