700 bin kamu işçisi için kritik görüşme: TSK yasası Meclis’te geldi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) özlük hakları ve maaşlar konusunda bazı iyileştirmeleri içeren yasa teklifi Meclis’te görüşülmeye başlandı. Tasarının yasalaşmasının yürürlüğe girmesi halinde emekli ve muvazzaf 130 bin 344 subay ve astsubayın, maaş ve emekli aylıkları 1300 ila 1735 lira arasında artırılacak.

04.04.2023-09:37 - (Son Güncelleme: 04.04.2023-17:09)

TSK personeli ve emeklilerinin aldığı maaşlarda iyileştirmeler yapılacak. Hükümet kanadının hazırladığı TSK Personel Kanunu ile beraber TSK’da görev alan personel ve yakınlarının özlük hakları iyileştirilecek. Bu hafta görüşülecek olan teklifle, muvazzaf kıdemli binbaşılar ile 24. hizmet yılını tamamlayan muvazzaf astsubayların aylıklarında ve emekli aylıklarında artış yapılacak. Yapılacak artışın emekli ve muvazzaf 130 bin 344 subay ve astsubayın aylıklarına 1300 ila 1735 lira arasında yansıması bekleniyor. Yasa teklifi özlük haklarında da birçok düzenleme içeriyor.

Mehmetçik’in haklarında iyileştirmeler yapılacak

Akşam’ın yer verdiği habere göre; Düzenlemede yer alan detaylar şu şekilde:

- Erbaş ve erlerin muadil ilaç, tıbbi malzeme ve fizyoterapi gibi sağlık hizmet bedellerinde oluşan fiyat farkları, ilgili kurum bütçesinden karşılanacak ve terhislerinden sonra tedavileri devam eden erbaş ve erlerin tedavileri süresince yol ücretleri ve gündelikleri ödenecek.

- Astsubay adaylarına temel eğitim süresince ödenecek harçlık tutarı, uzman onbaşı maaşı yerine en küçük astsubay rütbesi olan astsubay astçavuş maaşı olarak belirlenecek.

- Teklifle Tazminat Kanunu kapsamına girenlerden terörle mücadele, vazifenin icrası ve benzeri nedenlerle ölenlerin kanuni mirasçılarına ödenecek nakdi tazminat yüzde 20 oranında artırılacak.

- Diğer engelli hale gelenlere ödenecek tutar, en yüksek devlet memuru oranında yapılacak. Bu kapsamda anne ve babanın her biri 98 bin 129, eş 73 bin 597, çocuklar ise 110 bin 395 lira nakdi tazminat alacak.

- Uçuş, paraşüt tazminatı brüt aylığının 100 katı üzerinden hesaplanacak ve ölenlerin annesinin ve babasının payları yüzde 15'den yüzde 20'ye çıkarılacak.

TSK Yasası

İlave sınav hakkı

- Harekat veya yurtdışı operasyon görevleri nedeniyle statü geçiş sınavlarına katılamayan uzman erbaşlara ilave sınav hakkı verilecek.

- Daha önce yönetmelikle düzenlenen uzman erbaş sözleşme fesih nedenleri, Anayasa Mahkemesi kararı kapsamında Uzman Erbaş Kanunu'nda düzenlenerek hukuki güvence artırılacak.

- Anayasa Mahkemesi kararı kapsamında, acil durumlarda hakim kararı olmaksızın yapılan önleme aramalarının 24 saat içinde hakim onayına sunulması şartı getirilecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal